neděle 16. října 2016

Mission: Impossible II

Když jsem byla malá, moc se mi líbil Tom Cruise. Včera jsem viděla Mission: Impossible II. a musím říct, že se za spoustu let v podstatě nic nezměnilo. Cruise je pořád stejně hezkej (no, přiznejme si, že už to bylo natočeno před šestnácti lety!) a něco mě na něm šíleně fascinuje. Žádnej jinej herec to v sobě nemá. Dobře, Robert Thomas-Pattinson ho celkem dotahuje, ale přesto to není úplně ono. Nemá tu jeho eleganci, nebo co. ;-)

Celá „série“ Mission: Impossible začala v roce 1996 stejnojmenným prvním dílem, který na ČSFD získal 73 %. Tom Cruise v hlavní roli představuje špiona Ethana Hunta, který je podezříván ze zrady, kvůli níž došlo k masakru elitní špionážní jednotky CIA v Praze na americké ambasádě. Jak už to bývá, chce dokázat, že je nevinen. Film byl zčásti natočený v Praze a vznikl na motivy populárního stejnojmenného televizního seriálu, který se u nás vysílal pod názvem Nulová šance. 

V roce 2000 byl do kin uveden druhý díl, o němž zde píši. Režíroval ho John Woo. Film vydělal téměř 546 milionů dolarů (dle Wikipedie), i přesto, že na ČSFD získal pouhých 58 %. Cruise na něm prý vydělal 75 milionů amerických dolarů.

Mně se tedy líbil. Napoprvé jsem se sice trochu ztrácela v tom, kdo je kdo (hodný nebo zlý), ale naštěstí se to vždy brzy ukáže. Ethan Hunt je tentokrát pověřen nalezením Bellerofona, léku na speciální zmutovanou chřipku Chiméru, kterou nejspíš ukradl jeho někdejší kolega Sean. Počítačového génia Luthera Ethan ke spolupráci přemlouvat nemusí, stál mu vždycky po boku, ale potřebuje na svoji stranu získat půvabnou Nyah, povoláním mimořádně zručnou zlodějku.
***
Bellerofontés je postavou z řecké mytologie. Protože neopětoval lásku královny Antey, lhala o něm tato manželovi Proitovi, že se ji pokoušel připravit o čest. Král sám ho ale nechtěl popravit, proto ho poslal ke královninu otci, králi Íobatovi do Lýkie s dopisem, v němž byla žádost o popravení posla (často v různých pohádkách). Jenže ani Íobatés jej nechtěl jen tak popravit, proto si pro něj vymyslel několik nebezpečných situací, které by neměl přežít.

Bohové ale pomohli Bellerofontovi dokázat jeho nevinu, a seslali mu okřídleného koně Pegasa, na němž šťastně přemohl asijský kmen Solymerů, Amazonky i Chiméru. To Íobata dojalo do té míry, že dal Bellerofontovi za ženu svou dceru Filonoé, a jmenoval jej svým nástupcem.

Chiméra či Chimaira měla tři hlavy: lva, draka a kozy, všechny soptící strašný žár, místo ocasu měla tato nestvůra hada. Jejími sourozenci byli dvouhlavý pes Orthos, hlídač podsvětí tříhlavý pes Kerberos, Hydra = obluda s hadím tělem a devíti dračími hlavami,  nestvůra se ženskou hlavou, lvím tělem a ptačími křídly zvaná Sfinx. Podle řeckých bájí Chimaira střežila vchod do podsvětí ve vulkanické rokli Kragu v Lykii.

Bellerofón ji zabil díky tomu, že dal na hrot svého kopí olovo a to se v plamenném chřtánu Chiméry roztavilo a spálilo jí vnitřnosti. 

V povědomí lidí zůstal spíše Pégasos, ale v antice byl velice oblíben mýtus o Bellerofontovi. Nejstarší podání je známé z Homéra, později ho přebásnil Pindaros a
Eurípidés zpracoval jeho osudy v tragédiích Bellerofón a Stheneboia.
***
Film je plný střílení, divokých honiček na motorce, znervózňujícího vloupávání a dalších pro Cruise typických věcí. Jelikož už film vidím poněkolikáté, mohu si dostatečně užívat dramatickou hudbu a honičku na motorkách. Zajímalo by mě, co je to zač a jak to točili. Přece jen jízda mezi kamióny, bez přilby, smyky a tak dál. No, hezké parádičky. A motorka taky nebyla právě nejslabší. Navíc když vím, že Cruise rád natáčí všechno sám.

Když jsem si trošku zagooglila, dozvěděla jsem se, že to byl Triumph. Cruise je opravdovým fanouškem motorek, pořídil si Virus od Suzuki (šéfem výrobní firmy je Ascanio Rodorigo) za 100 tisíc dolarů (asi 2,1 miliónu korun). 

Smutné je, že v tomto díle (asi naposledy) Toma Cruise dabuje Gustav Bubník. Zdaleka ne takový fešák, zato ale s příjemným okouzlujícím hlasem. Až si říkám, jestli by se mi Cruise vůbec líbil v originále? Ve třetím díle vás ale čeká šok: Bubníka nahradil pravděpodobně levnější Pavel Vondra. (Celý článek najdete v Krajských listech, bohužel bez názvu, ale stojí za přečtení, možná budete překvapeni.)

Mission: Impossible III. (2006) už byl opět na ČSFD hodnocen 76 %. Tentokrát jej režíroval J. J. Abrams. Tom Cruise opět kaskadérské kousky a většinu akčních scén točil sám. Záporáka hraje Philip Seymour Hoffman. Opět zde vystupuje černoch Ving Rhames.

V roce 2011 vznikl Mission: Impossible - Ghost Protocol, na ČSFD opět 73 %. Na špionážní agenturu IMF, v níž působí i Ethan Hunt, padlo podezření, že má něco společného s bombovým útokem v Kremlu. Americký prezident se od agentury distancuje vyhlášením „Ghost Protocolu“, a tak začnou potíže.

V roce 2015 vznikl Mission Impossible – Národ grázlů (78 %). „Státním úředníkům se poněkud zajídají neortodoxní pracovní metody tajné vládní služby IMF (Impossible Mission Force), proto ji rozpustí a jejího šéfa Ethana Hunta chtějí hnát k zodpovědnosti. Mezitím se začíná o slovo hlásit mýtická organizace Syndikát, jejímiž členy jsou zběhlí tajní agenti. Jejím cílem je prostřednictvím řízených teroristických útoků zavést trochu jiný světový pořádek.“ Záchrana světa je opět na Tomu Cruisovi, jeho týmu a krásné britské agentce jménem Ilsa Faust (Rebecca Fergusson). Potíž je, že není jisté, že nepracuje pro druhou stranu.

A v roce 2017 nás snad čeká Mission: Impossible 6 od režiséra Christophera McQuarrieho.

Ze zajímavostí se snad sluší uvést, že Tom Cruise je stále jediná hvězda, které se bojí konkurenční distributoři natolik, že nikdy nenasazují premiéry svých filmů do kin stejný víkend.

Zdroje:
http://www.csfd.cz/tvurce/72-tom-cruise/
http://www.csfd.cz/film/2329-mission-impossible/prehled/
http://max.iprima.cz/novinky/mission-impossible-ii-nemozne-ale-nutne-tom-cruise-opet-zachranuje-svet
https://www.novinky.cz/koktejl/115837-tom-cruise-si-poridil-motorku-za-vice-nez-dva-miliony.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mission:_Impossible_II
http://www.csfd.cz/film/319631-mission-impossible-narod-grazlu/prehled/
https://books.google.cz/books?id=T_--3_W9qD8C&pg=PA472&lpg=PA472&dq=Mission:+Impossible+II+motorky&source=bl&ots=aI2etewoRN&sig=x8rvJFI6qwMubNNXO1QpaMX4YZk&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwi2ob6K9N7PAhXCXBQKHdMiAVEQ6AEIVjAM#v=onepage&q=Mission%3A%20Impossible%20II%20motorky&f=false
http://www.krajskelisty.cz/praha/12934-plati-minimum-zatimco-sami-si-kupuji-vily-at-to-za-me-namluvi-klidne-tramvajak-rika-vysachovany-daber-odhalili-jsme-sokujici-praktiky-za-mikrofonem-mentalista-cruise-a-dicaprio-maji-jine-hlasy-a-ztraceji-rapidne-divaky.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bellerofont%C3%A9s
http://www.e-kniha.com/proc-chimera-tebe-objima-jak-osud-jako-choroba.html

Žádné komentáře: