sobota 22. listopadu 2014

Povídání o hradě Lipnici

Tak takovýhle pohled se vám naskytne kus za Okrouhlicí, když zamíříte z Brna na Prahu vlakem přes Havlíčkův Brod. Že je to nádhera?

Podobně krásně zvlněnou krajinu jako má Vysočina, můžete vidět také u Tišnova. Dnes se ale nechci rozplývat nad krajinou, nýbrž vám říci, co jsem se dozvěděla o hradu Lipnici od kastelána Marka Hanzlíka na jednom z Večerů s havlíčkobrodskou knihovnou (tom říjnovém).

Pan Hanzlík nám hned v úvodu vypráví príma historku, co se mu stala v Havlíčkově Brodě. Kupoval si něco v cukrárně nebo kde a jedna paní povídala druhé, že se cosi děje na hradě na Lipnici. „Tam maj hrad?“ divila se druhá. 
 
„Jo, za hospodou.“

Lipnický hrad byl postaven počátkem 14. století. Mytickým zakladatelem je Ctibor z Lipnice, ale ten byl spíše pánem Lipníku na Moravě. Zdejší hrad založili páni z Lichtenburka, jejichž rodovým hradem byla Lichnice. Byli to Češi a Smil Světlík ze Světlíku se přejmenoval na Lichtenburk, protože to líp znělo. Tehdy bylo málo šlechticů a oni patřili k nejvýznamnějším a nejbohatším, protože vytěžili spoustu stříbra na Havlíčkobrodsku. Mít čtyři syny a jenom tři hrady je trochu svízelné, a tak dostal Raimund z Lichtenburka tvrz ve Smrdově, který byl později přejmenován na Sázavku, protože to líp znělo. Lidi se nemění, že?

No a tenhle Raimund si v letech 1305–1307 nechal postavit Lipnici, k tomu koupil od vilémovského kláštera Řečici a Radostovice. Hrad byl natolik považován za nedobytný, že tam byl během třicetileté války schován poklad ze želivského kláštera, který tam muselo přivést sedm žebřiňáků, protože se opat domníval, že je hrad nedobytný, jenže Švédové ho roku 1646 dobyli a všechen majetek odvezli.

A několik zajímavostí na závěr: Velká věž byla jednou z největších na českých hradech vůbec. Když se majitelem stal Karel IV., získala Lipnice právo vařit pivo. Zajímavé je, že tu byla kolegitní kapitula, která se nacházela jenom na 4 hradech v České republice –Pražský hrad, Vyšehrad, Karlštejn a Lipnice.

Když Trčkové prodali Lipnici Thurnům, ti ji renesančně dozdobili, nechali omítnout všechny zdi a střechy zakončit atikami. Trčkům se hrad tak zalíbil, že si ho zase koupili zpátky.

19. září 1869 vypukl na Lipnici katastrofický požár, jemuž podlehlo mnoho domů a bohužel také hrad.

A pokud se chcete dozvědět víc, musíte přijet! :-)
 
P. S.: Všechno moje fotky.

Zdroje:
poznámky z přednášky
http://is.muni.cz/th/261843/ff_b_b1/BP.pdf



Žádné komentáře: