sobota 11. května 2013

Dva hrady v jednom

Druhou zastávku děláme na soukromém hradě Kašperk, který patří městu Kašperské Hory. Opět tu mají dva prohlídkové okruhy, ale v současné době se provádí jen v jednom. No, co se dá dělat. Hrad Kašperk nechal založit sám Karel IV. jako strážný hrad. Opět měl sloužit k hlídání Zlaté stezky a dolů a navíc také proti Bavorsku. Architektem byl Michal Parléř, bratr slavného Petra. Jde o nejvýše položený královský hrad v Čechách. Nachází se ve výšce 886 metrů.
Jdeme do západní obytné věže vysoké 30 metrů. Mezi oběma věžemi byl obdélníkový palác. Připadá mi legrační, že jedněmi z majitelů byli Zmrzlíkové ze Svojšína. To je dobré jméno. Možná poněkud neobvyklé je, že na střechách byly cihly sestaveny do tvaru jehlanů. Důvod byl prostý – oproti dřevěným střechám mají výhodu v těžším zapálení při případném dobývání.

Při prohlídce mě nejvíc zaujme zvláštní nádoba zvaná kutrolf. Je to zvláštní láhev, která vypadá jako jablko se stopkou. Tou stopkou je zvláštní zkroucené hrdlo, díky němuž se zabránilo polití při ťukání s nápoji. Láhev umožňovala opatrné pití, při němž se člověk nepolil, ale zároveň toho nevypil příliš mnoho. Vypadá skutečně krásně.

Nedaleko vidíme Pustý hrádek, který je svým způsobem součástí Kašperku, protože byl předsunutým opevněním. Je totiž umístěn právě tam, odkud se dá na hrad nejlépe střílet. Samozřejmě se k němu musíme jít podívat.

Žádné komentáře: