úterý 9. června 2015

Kotnov (Tábor)

V minulém článku Pochod Husitským krajem (Tábor) jsem vám vyprávěla o výletu, jenž jsme podnikli přesně před týdnem do města Tábor. Ke konci dvaadvacetikilometrové túry jsme se ocitli u Bechyňské brány, u níž se nachází hrad Kotnov (někdy označovaný Tábor). V Hradníku je za 5 bodů, ačkoliv z něj zbyla v podstatě jen věž. Samozřejmě se tam jdeme podívat.
Vyhlídková věž hradu

V roce 1270 byl na vysokém skalnatém ostrohu nad Lužnicí založen Přemyslem Otakarem II. hrad jako součást města Hradiště. První zmínka o hradu zvaném Hradiště však pochází až z roku 1370.

V roce 1277 se ho zmocnili Vítkovci. V jejich držení byl i ve 14. století, neboť Sezimové z Ústí jsou jednou z větví tohoto rodu. Roku 1420 si zde v pustém městě husité založili Hradiště hory Tábor, podle biblické hory. Zajímavé je, že i půdorys města byl přizpůsoben vojenským účelům. V roce 1532 hrad vyhořel a už se ze své zkázy nikdy nevzpamatoval. Označení Kotnov se používalo až od 16. století a vztahovalo se k mírně zploštělé válcové věži, která objektu dominovala. Pocházela však z dřívější doby, protože se jedná o nejstarší bateriovou věž u nás, za husitů byla pravděpodobně jen zvýšena. V letech 1612–1613 došlo k přestavbě části hradu na pivovar. Dílo zkázy dokonalo zboření části budov pivovaru i dalších původních objektů v areálu během 19. století.

Kotnov měl přibližně pětiboký půdorys. Jeho obrana spočívala na parkánu a čtyřech do obvodové hradby vetknutých věžích: dvou okrouhlých (jižní a jihozápadní = ta dochovaná) a dvou hranolových (severní a východní), přičemž východní mohla mít charakter donjonu. Celý jihovýchodní kout vyplňovala lichoběžníková budova (pravděpodobně palác) navazující na jižní věž. K severní věži se přimykala obdélná budova.

Z hradu se dochovala jen vyhlídková věž vysoká 25 metrů, na niž vede 155 schodů. V přilehlé pozdně gotické Bechyňské bráně je expozice Husitského muzea. Zvenku jsou ještě patrné zbytky stěžejkového padacího mostu.
Pohled z věže na kostel (foto: IHI)
Celkem mě pobaví ženská, která přijde dolů z věže se slovy: „Vy mi to asi nebudete věřit, ale mně uletěly ty papíry.“ (o historii věže a hradu) Jak se později dovídám, odložila si je někam do okýnka a šla se fotit jinam. No jo, lidi jsou nepoučitelný. Naštěstí o nic nejde.

Taky si všimnu roztomilého klučíka, který se tam baví s otcem. Táta se ho ptá, co to je za postavičku, kterou tam mají nakreslenou. Asi tak osmiletý kluk hned suverénně říká: „Žižka.“ Paní pokladní ho chválí a říká, že i mnohem starší děti si často myslí, že když má pásku přes oko, je to pirát.

Zdroje:
http://www.hrady.cz/?OID=519
http://www.castles.cz/hrad-tabor-kotnov/
http://www.hrady-zriceniny.cz/hrad_tabor.htm
http://taborcz.eu/vismo/o_utvar.asp?id_u=1947

Žádné komentáře: