pondělí 21. března 2016

Ponožky od babičky

Dneska, takhle při pondělku, mi kamarádka poslala odkaz na Ponožky od babičky. Jedná se o CSR projekt, který se snaží začlenit důchodce do běžného života. Myslím, že to je super nápad, protože pletení se opět vrací do kurzu, začíná to být luxusní záležitost mít něco (vlastno)ručně pleteného, co nikdo jiný nemá.

A navíc si myslím, že každý potřebuje někam patřit, mít pocit, že je užitečný a že společnosti něco dává. A taky by to asi měla vidět společnost... my pracující, abychom si neříkali, že živíme (ne moc dobře, všichni víme, jaká je výše důchodů) mrzutý povaleče, kteří se flákají ve městě, pouštíte je sednou a oni ještě dělají ksichty, že jste nebyli dost rychlí v tom vstávání.

Vážím si, ba dokonce si troufám říct, že miluju činorodé důchodce a důchodkyně. Lidičky, kteří přesto, že jsou staří a různě je někde píchá nebo bolí, to ještě nevzdali. Netráví své dny tupým koukáním na bednu, ale něco vytváří. Nezáleží na tom, jestli pletou, šijí, malují, kutají na zahrádce, jezdí na výlety, píší knihu, hlídají vnoučátka... Moje zkušenost říká, že lidé, kteří něco dělají, jsou příjemnější, sympatičtější, duševně čilejší a dá se od nich mnohému naučit. Jsou takovou babičkou/dědou, o kterých se dá říct, že jsou studnicí moudrosti. Takoví lidé mě fascinují... kolik toho vědí a umí...

Ale zpátky k projektu. Můžete se na něj podívat zde. A pokud máte chuť, můžete se podívat na kratičké povídání o Ponožkách od babičky z Josefodolu. Hned se vám samozřejmě nabídne spousta youtubových odkazů, z nichž vybírám jen ty nejzajímavější:
  • Pletení ponožek na pěti jehlicích: 1. část, 2. část, pata,...
  • Osobně tedy doporučuji knihu o pletení dvou jehlic najednou na jediné kruhové jehlici, což je naprosto dokonalá metoda, neboť při ní snadno zpracujete i zbytečky klubíček tak, aby obě ponožky byly upleteny do stejné výše jednou barvou. Dokonalost sama. Začít můžete například zde - od návod od Kateřiny Chocholáčové z Brna.
A teď už jen popřát happy knitting a přijďte se někdy podívat na moje stránky o tvorbě, kde se již brzy objeví moje nové upletené šátky. http://angelikytvorba.blogspot.cz/

Žádné komentáře: