pondělí 7. března 2016

#7 Hit sunt dracones and #6 + #2

Na sobotu jsem si vybrala úkol číslo sedm. Sestavit deset netriviálních otázek. Pravda, je to trošku švindl, když jsem vycházela z toho, co už mám v článcích Otázky 1 a Otázky 2, na druhou stranu, copak můžu za to, že už si takovéhle věci píšu delší dobu? A opravdu mě zajímají?
  1. Jak se bránit manipulaci?
  2. Má pu-erh kofein (tein)? Jak se vlastně vyrábí?
  3. Máme moc se sami uzdravit, když budeme chtít? Proč nechceme? Jak chtít jinak, aby to fungovalo?!
  4. Proč zíveme? Proč je to nakažlivé?
  5. Proč se bojíme výšek, pavouků, létat, tmy...
  6. Proč, když něco děláme, neděláme to pořádně?
  7. Kde se bere svědomí? A proč ho máme každý jiné?
  8. Proč jsou lidé zlí a škodí? Sobě, ostatním, zvířatům...
  9. Je mozek opravdu rozdělen na levou a pravou mozkovou hemisféru?
  10. Jak udělat čokoládový čaj? Opravdu stačí k černému čaji přidat kousek čokolády? Mně se teda nechtěl rozpustit. Nebo tam mám dát kakao?
  11. Kdy se kopec stává horou?
  12. Proč jsou některé listy na podzim žluté a jiné červené?
  13. Z jakého konce jí opička banán? 
  14. Co je to žolík (v kartách)? Kde se vzal? A proč ho máme? 
  15. Dávají kreativní lidé přednost kočkám před psy?
Horší je, jak na ně zjistit odpovědi. Něco asi půjde vygooglit, něco vyzkoumat... a něco možná nikdo neví. Ale zkusím to. 

#6 Konec prokrastinace: Vygooglete si přednášku Petra Ludwiga „Jak bojovat s prokrastinací?“ Žádný problém, právě mám už třetí týden rozečtenou knihu Konec prokrastinace, kterou jsem si plánovala už pořádně dlouho. Obsah je super, přesně jak jsem očekávala dle kurzu, jenž jsem navštívila na konference pro ženy, ale ta forma... kniha se velice rychle promění v salát, i když s ní zacházíte slušně. 

A s tím souvisí i úkol #2 Vybrat si nějaký nástroj pro time management. Začala jsem používat Buzerlístek dle Ludwiga (mimochodem hlásila jsem se do GrowJOB institute o práci, ale zrovna nikoho nebrali, nebo to byl taktní způsob jak říct ne), ale chci zkusit i To-Do Today... seznam úkolů, kdy si je píšete náhodně po stránce a malujete si mezi nimi cestu, což vám usnadňuje rozhodování, čemu se máte kdy věnovat.

A abych tedy vyzkoušela něco nového, pustila jsem se do To-Do Today, opět z knihy Konec prokrastinace. Jedná se o seznam úkolů, kdy si je píšete náhodně po stránce a malujete si mezi nimi cestu, což vám usnadňuje rozhodování, čemu se máte kdy věnovat. Tenhle nástroj mi absolutně nevyhovuje. Zkoušela jsem asi dva dny a pak jsem přešla ke svým klasickým seznamům. Jednak mě nebavilo každodenní přepisování úkolů z celkového To-Do All do To-Do Today a jednak mi to připadalo příliš chaotické. Úkoly v průběhu dne přibývají, mění se, vyvíjejí. Navazují na sebe, ale také musím často čekat na odpovědi dalších lidí, někdy i několika, takže za mě naprosto nevyhovující. Spíš z toho využiji třeba šipky mezi jednotlivými úkoly, to se mi líbí. A také rozhodnutí, že ráno začnu tím a tím, bude to následováno druhým bodem a dělám si mezi velkými úkoly pauzy na vyřizování mailů a menších věcí, např. vyrušení.

Žádné komentáře: