čtvrtek 17. března 2016

#3 Něco jinak

Neděli obvykle trávím prací nebo prokrastinací u počítače. Místo psaní disertace a vyřizování mailů se to snadno zvrtne v googlení postupů pletení, čtení článků a blogů, prohlížení obrázků a jiné poflakování. Tentokrát jsem si řekla, že to udělám jinak... a vyrazila na keškolovení. Bylo to super. Ti jiné na tom bylo i to, že se jednalo o mysteri a multi cache zároveň. Na multinu jsem si zatím troufla jen jednou. Navštívit různé body, počítat nesmysly jako stromy, čísla na kašně a tak dál a nakonec třeba i nenajít vytouženou krabičku se mi nezdá příliš lákavé po celodenní šichtě.

Mysterky – šifrofačky či přemýšlečky – mě lákají už od začátku. Však jedno z mých oblíbených témat jsou šifry a kryptoanalýza. Dokonce jsem to ve škole tak trochu studovala v rámci nějakého IT předmětu. Ale dosud mě nenapadlo, že bych na to měla. S šifrovačkou – Brněnskou TMOU – mám jedinou zkušenost a není zrovna moc dobrá. Sice se mi jedna z šifer podařila rozluštit, ale ty jiné byly naprosto mimo mě a ostatní týmoví kolegové na tom nebyli o moc lépe. Už nějakou dobu uvažuju o šifrovačce v Praze, ale ještě jsem se po žádné nepídila.

A tak byla cache s Vigenérovou šifrou příjemným překvapením. A potěšující byla i skutečnost, že jsme ji dokázali rozluštit, i když jsme si ji špatně opsali. Pro ty co neznají, tak existuje Césarova šifra, což je velice jednoduchá šifřička, kdy jeden znak abecedy nahrazujete jiným a to vždy stejně. Je to jednoduché a celkem rychlé... snadno provedete i ve Wordu pomocí CTRL+F a pak dáte nahradit. Pro legraci můžete nechat některé písmenko původní. Potíž je v tom, že u dlouhého textu se díky frekvenční analýze měřící častost výskytu hlásek v daném jazyce, dá celkem snadno předpovědět, které písmenko co znamená. A jakmile správně dosadíte nejčastější znaky (samohlásky, p, k, l, j a nevím co ještě), už jste text skoro rozluštili.

Žádné komentáře: