sobota 31. října 2015

Jak oslavit Samhain dnes?

  • Hřbitovy nakrátko ožijí mimořádným množstvím – stovkami a tisíci – svíček. Doneste také jednu a zapalte ji na hrobě s vašimi blízkými. Nebo si alespoň udělejte krátkou procházku na hřbitov – prospěje to vašemu zdraví – fyzickému, a když se zamyslíte nad vlastní smrtelností, pak i psychickému, protože si uvědomíte, jak pomíjivé jsou vaše momentální problémy a starosti. Věřte, že zase bude brzy líp. Domů se můžete vrátit se spadanými listy či kaštany a vytvořit (s dětmi) krásnou dekoraci nebo zvířátka. Jen to zkuste, jestli to ještě svedete.
  • Můžete vydlabat dýni a udělat si lahodnou (snadnou a dietní, když vynecháte smetanu) polévku – viz recept z Dýňového světa u Pipků upraven na mém blogu zde. Nebo si můžete dýni vydlabat více a udělat třeba koláče, muffiny, kompot, nebo co vás napadne.
  • Do dýně můžete vyřezat ostrým nožíkem očíčka, nos a pusu, je to celkem snadné, šoupnout do ní čajovou svíčku a kochat se zapáleným ohníčkem. Na mou dýni se můžete podívat zde
  • Můžete si udělat romantický večer ve dvou při svíčkách. Čím víc svíček, tím lépe. Pokud máte strach z požáru nebo koberce od vosku (včera se nám podařilo – prostě svíčka se prohřála a vytekla na stůl a dále na koberec), doporučuji solnou lampičku s čajovkou. Tu ani nemusíte hlídat, stačí jen nemít ji blízko (pod) hořlavými věcmi. Krásnou atmosféru samozřejmě navodí i aromalampy s borovicovou, vanilkovou, skořicovou nebo jinou vánoční vůní. Jako lepší se mi zdají aromavosky, protože se nahřívají a tím uvolňují vůni, ale na rozdíl od vody se neodpaří a nedojde k poškození aromalampičky. 
  • Jestli děláte věnec na hřbitov vlastními silami, nechte si alespoň pár malých zelených větviček pro ozdobu domova. Píchněte do nich šípek a užívejte si příjemné vůně.
  • Stránská navrhuje zapálit za každého zesnulého ve své rodině svíčku a vzpomínat na něj. Já bych k tomu snad ještě doplnila s láskou a povídat si o tom, co hezkého nebo legračního jsme s dotyčným zažili.
  • Večer 31. října při západu slunce začíná čas zastavení, zúčtování, ukončení, zbavení se vlivů a konceptů, které se přežily a ztratily opodstatnění. Máme možnost zbavit se všeho, co nemá funkčnost, co nám neprospívá a co je nám v životě přítěží. Kašlete na Nový rok, vymyslete si předsevzetí hned teď. Vyberte něco hezkého, něco, co chcete dělat, akorát si na to třeba kvůli práci vyhrazujete málo času, něco, co vám prospívám. Vytvořte si „kontrolní seznam“ na odškrtávání. Třeba se učit anglicky, kreslit obrázek, číst Sherlocka Holmese, hodinku před spaním plést nebo vyšívat, vrtat se v motorkách, psát blog… ať už máte práce sebevíc, hoří vám termíny a děje se, co chce, je to váš život, a když budete šťastní a spokojení, splněním alespoň jedné z vašich tužeb každý den, budete zcela jistě produktivnější, ochotnější a milejší k ostatním. Každý den si zkuste najít hodinku „pro sebe“ – můžete mít jako cíl hodinka hraní nějaké hry s dětmi, čtení jim pohádek, povídání s manželkou, procházka se psem… prostě cokoliv, co chcete dělat a činí vás šťastnými. A když na to někdy nedojde čas, nic si vyčítat nemusíte, protože o vašem předsevzetí nikdo nemusí vědět. Já si jako jedno ze svých předsevzetí vytvořila Šťastný diář… o něm zase zítra.
  • Vhodný den pro velký úklid – organizaci: Jestliže je tento den vhodný pro zbavení se všeho zbytečného, nefunkčního a toho, co je nám přítěží, pak je asi ten správný čas vyhodit to, co nám doma jen bez užitku leží a co už ve své podstatě ani nepotřebujeme: staré materiály z přednášek (do kterých už se šest let nikdo nedíval), klubíčka, když už nemáte chuť plést (viz Barbora Šťastná), malé oblečení, do kterého už nejspíš nikdy nezhubnete, věci, které už vyšly z módy a také z vašeho stylu, rozbité věci, které nejdou opravit, či jejich oprava „sežere“ víc peněz a času, než koupit nové… Já už vyměnila letní šatník za zimní… vytáhla svetry, šály, čepice a rukavice. A pustila se do pletení svých prvních prstových rukavic, když to bude zlé, pak i posledních. :-) Ale návleky můžete zkusit sami, ty jsou velice jednoduché. Nebo co takhle si uplést dýni? Návod zde.
  • Pokud trošku věříte na magii, můžete provést očistu tak, že na papírek napíšete všechno, co vás trápí a zatěžuje a spálíte ho v ohni. Stránská uvádí: „Pokud bychom chtěli být důslední, měl by tento rituál probíhat za účasti větší skupiny lidí, kteří na symbolickou figurínu připevní své vzkazy napsané na dubových listech a tu pak obřadně spálí. Pokud chceme pomocí ohně a bylin navázat komunikaci s našimi blízkými zemřelými, tak například vůně pelyňku zvyšuje psychické schopnosti. Když se pelyněk pálí na hřbitově, stahují se k němu duchové. Thuje - Zerav západní je druhou možností, jak si vyrobit vykuřovadlo, aby se pročistila atmosféra a duše zemřelých byly blíže.“

Žádné komentáře: