čtvrtek 21. května 2015

Spravedlivý Bohumil (****)

Některé pohádky zřejmě nejsou tak docela pro děti. Pokud je tedy nechceme pořádně vystrašit. U téhle bych se bála i já. Královští rodiče touží po dítěti ale Bůh jim ho nechce dát, a tak požádají někoho jiného. Když je princezně Ludmile (Jitce Schneidrové) osmnáct let, rozhodne se ji tatínek (Karel Roden) provdat. Vede ho k tomu mimo jiné i to, že se dozvěděl, že pokukuje po vojáku Bohumilovi (Ondřeji Brouskovi). Královna (Ljuba Krbová) sice není za jeho unáhlené rozhodnutí ráda, ale víceméně souhlasí. Její neustále nešťastný výraz pohádku trochu moc dramatizuje.

Jenže tou dobou se stane strašné neštěstí. Bohumil může princeznu vysvobodit, ale bez kouzelného starce (Josefa Somra) by se mu to jistě nepovedlo. Jinak čtyři mrtvý vojáci mi na jednu pohádku přijdou až dost.

Scénář k třičtvrtěhodinové pohádce z roku 1998 napsala Jarmila Turnovská na motivy pohádky od Boženy Němcové. Na ČSFD má pohádka 54 %. V komentářích jsem našla poznámku: „Tohle že byla pohádka? Kdyby si s tím dal někdo víc práce,mohl to být slušný horor,“ se kterou se ztotožňuju. A ne, malým dětem bych ji možná raději nepouštěla. Sama jsem se dost lekla, když princezna omdlela. Pohádce dávám čtyři hvězdičky právě proto, že je jiná, originální, i když bych ji také nazvala spíše strašidelným snímkem.

Žádné komentáře: