čtvrtek 7. května 2015

Princ z pohádky (*)

Po delší době jsem viděla opravdu bídnou pohádku. Třináctiletá Lény (Julie Žáková) má strašné trauma z toho, že ji odvezou z domova od maminky. Málokteré dítě je v pubertě tak příšerně závislé na matce (Milena Steinmasslová), že se od ní ani nechce hnout. A místo prvního románku dostane na cestu knihu pohádek. Ve třinácti! Tou dobou se obvykle od rodičů chce spíš utíkat, než být doma. Otec (Jiří Štěpnička) je sice přísný, ale připadá mi celkem normální a v pohodě, že dítě pošle někam do světa na zaučenou a třeba i sloužit. Ale do hospody? No, v tomto směru je možná lépe, že je dívka ještě malá, protože starší by na tom rozhodně byla mnohem hůř. Už by jí možná chlapi nenastavovali nohu, ale obtěžovali ji jinak.

A jak chudinka trpí? Skoro jako dnešní děti, když jim na hodinu zakážete televizi. Jasně, má tam práci a je na ni ještě malá – dávají jí těžké úkoly, ale proti Popelce se má relativně dobře. Nějak jí nevěřím, že by se měla až tak strašně, a když píše rodičům, že se druhý den půjde utopit, připadá mi to taky poněkud přehnané. A taky trochu mimo, když pak nechce domů, protože by se tatínek zlobil, že mu nepomůže splácet dům. Zato utopená jim bude fakt platná!

Ještě tu je hodný pošťák Fritz (Jiří Zahajský), nepříjemný pan Maloney (Ladislav Potměšil) a zlá paní Malonyová (Dana Syslová. Hodní prérijní banditi se do krajiny s jediným umělým kaktusem tak nějak nehodí. Navíc je to Jan Šťastný, Pavel Skřípal a Zdeněk Dolanský. Celé mi to přijde tak nějak uhozené. A to je to prosím pohádka z roku 1995. Možná jako takový umělecký pokus nebo úlet by se to dalo pochopit, ale snad ne jako vážně míněná pohádka pro děti! Uf, jak může mít tahle čtyřicet pět minut zabírající hovadina na ČSFD 62 %. Komentář jen jeden, takže nic nezjistím. Nevadí, za mě máte možnost lépe strávit čas sledováním toho, co se děje před vaším domem, pozorováním mraků, nebo okopáváním zahrádky.

Žádné komentáře: