čtvrtek 5. března 2015

Vesničko má středisková (****)

Pěkný snímek Jiřího Menzla, který má na ČSFD 89 % a je 51. v žebříčku nejlepších filmů a 134. v žebříčku nejoblíbenějších snímků. Hlavní postavou sto minutové komedie, jejíž scénář napsal Zdeněk Svěrák tak trochu náhodou, je mentálně zaostalý Otík, o něhož se svým způsobem stará celá vesnice Křečovice. Hraje ho János Bán, Maďar, který vystudoval Vysokou školu dramatických umění v Budapešti u profesora Istvána Horvaiho, režiséra oceněného dvěma Kossuthovými cenami. Role Otíka Rákosníka ho proslavila.

Aby byl Otík užitečný a něco si vydělal, chodí pomáhat panu Pávkovi (Marián Labuda), řidiči družstevního náklaďáku. Z dalších postaviček jsou tu doktor Skružný, žárlivý Turek (Petr Čepek), jeho žena Jana (Libuše Šafránková), zootechnik Kašpar (Jan Hartl), akademický malíř Ryba (Zdeněk Svěrák), Pražák Rumlena a další.

Otíka jsem si oblíbila a bylo mi líto, že si z něj leckdo dělá legraci, protože on je takovej hloupoučkej a nemůže se bránit. A přitom je tak roztomilej.

Samí známí herci: Milena Dvorská, Milada Ježková, Rudolf Hrušínský, Miloslav Štibich, Oldřich Vlach, Petr Brukner, Eugen Jegorov, Rudolf Hrušínský ml., Stanislav Aubrecht, Magda Křížková-Šebestová, Jiří Schmitzer, Július Satinský, Josef Somr a další.

Žádné komentáře: