čtvrtek 19. února 2015

Tatínek (***)

Těžko psát recenzi na tenhle dokument o Zdeňku Svěrákovi, jehož jsem nebyla velký fanda, ale teď už asi jsem. Nyní je pro mě víc člověkem… s různýma potřebama, zájmama a nedokonalostma i chybama.

Námět a scénář pochází od jeho syna Jana Svěráka a Martina Dostála. Hraje v něm například Jiří Menzel, Ladislav Smoljak a Jaroslav Uhlíř. Při zhlédnutí se dozvíte o tom, jak píše písničky i scénáře, že dřív učil ve škole a odkud pochází některé náměty. Můžete také vidět krátké a nevtíravé ukázky z filmů Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero! (zajímavé, že oba filmy v režii Oldřicha Lipského končí vykřičníkem), Na samotě u lesa a některé z divadel o Cimrmanovi. Spolu se synem natočili Obecnou školu, Kolju a Tmavomodrý svět, pak jejich spolupráce skončila a každý šel svou cestou.

Na ČSFD snímek z roku 2004 dostal 82 %, s čímž se dá docela dobře souhlasit. Zvláště se bude líbit těm, kdo znají ostatní Svěrákovy filmy. O Vesničce mé střediskové se tu například dozvíte, že vznikla omylem.

Žádné komentáře: