čtvrtek 12. února 2015

Gretchen Rubinová: Projekt štěstí (*****)

Starší článek přesunutý ze stránky Recenze:

Kniha Projekt štěstí má podtitul Rok splněných předsevzetí a Štěstí je nakažlivé - nechejte se nakazit i vy.

Půjčila jsem si knihu s tímto názvem, protože jsem na ni četla samou chválu na Šťastném blogu. Myslela jsem si, že to bude jenom taková sranda. Nějaká paní se rozhodla víc se radovat ze života a být šťastnější a pak o tom napsala knihu. Já sama jsem zastáncem pozitivního myšlení a vím, že docela dobře funguje. Čekala jsem něco v tom smyslu, že bude hledat věci, které ji potěší a bude si víc užívat života a dělat si radost, jak se říká. Osobně se mi osvědčilo:
  • koupit si něco, co se mi moc líbí, a moc to nestojí,
  • na to dražší si našetřit a poznamenat si to do seznamu „Jednou si pořídím“,
  • jednou za čas se „vykašlat“ na povinnosti nebo na to „jak to bude vypadat“ a jít se prostě bavit s přáteli, třeba před zkouškou zajít do hospody na limču,
  • zkouknout oblíbenej film,
  • nebo ať se děje, co chce, každý den si hodinku před spaním háčkovat nebo číst oblíbenou knížku.
Paní Rubinová šla ale dál a předčila všechna moje očekávání (jen nepřechválit, jsem teprve na začátku). Nejprve si půjčila hromadu literatury o štěstí a pokusila se zjistit, co to vlastně je a jaké různé cesty k němu vedou. (Tenhle přístup mi je opravdu sympatický.)

Jak se tak koukám, podstatou štěstí by možná mohlo být to, že najdete svoje nejdůležitější hodnoty tak, jak je našel Benjamin Franklin, a jak to ještě líp popisuje Hyrum Smith v knize 10 přírodních zákonů managementu času a života. Na tomhle mě zaujala propojenost různých zdánlivě nesouvisejících věcí – time managementu a štěstí. Ale vlastně to spolu souvisí docela dost. Když děláte to, co považujete za důležité a čeho si v životě nejvíc vážíte, asi opravdu budete šťastní. Možná že taky hledám štěstí, když se všemi dostupnými prostředky snažím zorganizovat si čas, plány a úkoly. Třeba jsem se jen do tohohle problému neponořila dost hluboko.

Žádné komentáře: