čtvrtek 29. ledna 2015

Meg Cabotová: Princezniny deníky (****)

Článek byl napsán již dříve, ale nyní je přemístěn ze stránky Recenze, kde zabírá příliš mnoho místa, na vlastní sídlo. 

Tak jo, huf, konečně jsem dočetla jednu z hoooodně dlouho rozečtených sérií. Meggin Patricia Cabot se narodila v únoru 1967 v USA. Je nejen spisovatelkou, ale také ilustrátorkou. K jejímu nejznámějšímu díl patří Princezniny deníky, které se staly předlohou pro stejnojmenný film.

Desetidílná série se skládá z následujících dílů (vhodné vědět, protože na nich se pořadí nedočtete a můžete ho odvozovat jen z toho, kolik dílů bylo vydáno předtím, než byl vydán ten, který máte právě v ruce, což je trochu nepohodlné):

1. Princezniny deníky,
2. Místo pro princeznu!,
3. Zamilovaná princezna,
4. Povinnosti princezny,
5. Princeznám sluší růžová,
6. Princezna v zácviku,
7. Princezna na večírku,
8. Princezna nad propastí,
9. Princezna Mia,
10. Navždy princeznou.

Hlavním tématem je život Mii Thermopolisové, která se dozví, že je princeznou jedné malé země v Evropě. V průběhu série sledujeme její přerod z „bláznivé“ puberťačky po rozumnou dívku, i když Mia svým způsobem byla rozumná vždycky.

Knihy jsou psány formou deníků a jako opravdové zpestření jsou vkládány jiným písmem různé poznámky, jakoby ústřižky z novin, dopisy či SMS od přátel a podobně. Pocit, že čtete něčí deník, umocní též různé úkoly, které si Mia poznamenává. Knihy jsou čtivé a velice rychle vás pohltí a začnete se zajímat o další život a osudy hlavní hrdinky i jejích přátel ze školy. Amélie, jež si nechává říkat Mia, získala deník od své matky, neboť nechtěla o svých pocitech mluvit. V příběhu se setkáte s láskou, přátelstvím, nenávistí, bohatstvím, slávou, otravnými paparazzi, vtipným bodygardem, otravnou babičkou a sem tam také s nějakou moudrostí. Stačí jen dávat pozor a vnímat, co vám chce autorka říci.

A na závěr pár milých hlášek, které si nemohu odpustit:

Někdo mi vyzná lásku a já nedokážu říct nic lepšího než: „Ehm, jasně.“ Bezva. To je vážně klika, že mě v budoucnosti čeká diplomatická kariéra.

Heleďte, já už módě rozumím. Fakt. Chápu, že to, jak vypadáte zvenčí, odráží, jak se cítíte uvnitř. Když se člověk zanedbává – nemyje si vlasy, nosí ve dne to, v čem v noci spí, nebo co mu nesedí, nebo co už vyšlo z módy, sděluje světu: Nezáleží mi na sobě. A vám by na mně taky nemělo záležet. Musíte se prostě snažit, protože tím úsilím dáváte druhým najevo, že jste člověk, se kterým stojí za to se seznámit. Oblečení nemusí být drahé. Jenom v něm musíte vypadat dobře.

Žádné komentáře: