čtvrtek 8. ledna 2015

Kouzelná romance (****)

Moje oblíbená rodinná komedie a napůl pohádka. Dobře, je to jednoznačně slaďák a romanťárna pro chvíle, kdy si potřebujete oddychnout od práce, vánočního shonu nebo čehokoliv dalšího. Ale přitom to není klasický harlequin, ze kterého byste byli otrávení a možná vám nějakou dobu ani nebude jasné, jak to vlastně všechno skončí. Čtyři hvězdičky má za nápad spojit kouzelný svět s neromantickým New Yorkem.

Slečinka Giselle (mylně označovaná princezna – vždyť nemá žádné království Amy Adams), která tak trochu připomíná Sněhurku, protože žije v lese se zvířátky, se má vdát za prince Edwarda (James Marsden). Jenže z toho není moc nadšená jeho matka, královna země Andalasie, Narissa (Susan Sarandon), a tak pomůže Giselle objevit nový svět – ten náš. Ale ani to královně nestačí, její sluha Nathaniel (Timothy Spall) má nebohou dívku zavraždit otrávenými jablky. Naštěstí je tu rozvedený právník Robert (Patrick Dempsey), jenž je realistou, a tudíž dokonalým opakem šíleně romantické Giselle. Aspoň že je to fešák a gentleman. Jiní by ji už dávno nechali zavřít v blázinci.

Na ČSFD dostala pohádka 66 %, což vnímám jako dobré, vzhledem k tomu, že moji racionálnější přátelé by ji šmahem odsoudili jako hloupost. Film režíroval Kevin Lima podle scénáře Billa Kellyho. Písně složila úspěšná dvojice autorů: skladatel Alan Menken a textař Stephen Schwartz. Akorát když to uvidíte potřetí, budete mít možná chuť nacpat Giselle do pusy roubík, aby aspoň chvilku nezpívala.

P. S.: Timothy Leonard Spall, syn pošťáka a kadeřnice a v tomto filmu královnin sluha Nathaniel, londýnský rodák hrál Petera Pettigrewa (Červíček) v Harry Potterovi.

Zdroje:
http://www.csfd.cz/tvurce/8062-timothy-spall/

Žádné komentáře: