pondělí 13. října 2014

Jak se zahřát? (1/2)

Je říjen a spousta lidí ještě nezapnula topení, protože šetří. Ale i když jste ho už zapnuli, možná jste po létě pořád ještě celí zmrzlí, přitom je venku krásných 18°C. Rozhodně bude hůř… Pokud se na to nepřipravíte.

Každoroční skuhrání, že v zimě je zima, nikam nevede. A stejně jako jsem vyhledala spoustu rad, jak se ochladit, když je vám horko, přináším nyní tipy co dělat, když je vám naopak zima. Jeden známý o mně řekl: „Bacha na ní, ta má odpověď na všechno,“ tak se snažím, abych jeho lichotivá (nebo rýpavá) slova potvrdila. ;-ú Stejně jako v minulém případě jsou sesbírané tipy podtržené a ty vyzkoušené tučně. Pokud máte vlastní zkušenosti, rady či nápady – piště mi do komentářů! :-)
  • Otužujte se: Sprchujte si nohy střídavě teplou a studenou vodou. Je to dobré i proti křečovým žilám. Pokud se vrátíte zvenku celí zmrzlí, ponořte si nohy na deset minut do teplé vody. Studená sprcha vás prý zahřeje – u mě to nefunguje, strašně rychle se ochladím a pak je mi dlouho zima, než se konečně zase zahřeju.
  • Dejte si teplou vanu. Když si do ní navíc přidáte nějaké bylinky, budete mít novou relaxační metodu. – To u mě taky nefunguje, protože je mi zima z okolního prostředí.
  • Fyzicky pracujte nebo cvičte: Stačí půlhodina rychlé chůze každý den. Je to dobré i na střeva – zlepšuje se tím trávení. Pravidelné cvičení zlepší krevní oběh, který se zhoršuje právě s nedostatečným pohybem a s přibývajícím věkem.
  • Rozhýbejte zmrzlé ruce: Na vehnání krve do rukou je dobré rychle kroužit celými pažemi v ramenou (pozor, ať vám v nich nekřupne, raději začněte zvolna), odstředivou silou tak dostanete krev i do prstů.
  • Choďte do sauny: Zaručeně se tam ohřejete. Pravidelné saunování prý podporuje imunitu, ale je třeba začít už na podzim. A pozor na to, abyste neprochladli cestou domů!
  • Pleťte na bambusových nebo dřevěných jehlicích: Týká se i háčkování. Práce se dřevem dodává pocit tepla, na rozdíl od práce nebo i pohledu na kov. Touto informací se inspirujte při výběru věcí do interiéru – dřevěné vás budou hřát, sklo, kov a další „moderní“ materiály spíše chladit.
  • Pořiďte si pletené ponožky: Mám zatím jenom kupované z vánočních trhů v Brně, ale parádně hřejí. Skvělé – na spaní nebo lenošení doma – jsou i ty měkoučké chlupaťoučké froté.
  • Vrstvěte: Vždycky je lepší mít na sobě více tenčích vrstev než jednu tlustší. Mezi jednotlivými vrstvami se totiž drží vzduch, který vás ohřívá. Takže zásada našich babiček: tílko, tričko, svetr, případně další svetr nebo tričko, a nakonec na ven bunda. Tílka se dnes dělají i krásná a vrstvení je v módě. Přes těsné tričko s dlouhým rukávem (nebo rolák) si můžete natáhnout jinak barevné tričko s krátkým rukávem a pěkně v teple budete vypadat ještě lépe i díky spokojenému úsměvu. P. S.: V případě venkovního pobytu se můžete snáze zbavovat jednotlivých vrstev, když vykoukne sluníčko, nebo se zahřejete fyzickou námahou (stoupání do kopce, práce na zahrádce apod.).
  • Pořiďte si zimní peřinu a spěte s chlupatýma ponožkama na nohou – musí mít volný lem! Povlékněte ji bavlněným, flanelovým, žerzejovým nebo froté povlečením. K barvám se dostaneme později.
  • Teplo stoupá: Zvedněte nohy ze země – dejte si je třeba na nějakou stoličku, nebo protější křeslo. Případně si na ně sedněte – pokud vám to je pohodlné (nebo je vám dost velká zima, aby vám pohodlí bylo fuk). Raději spěte na horní části patrové postele.
  • Pořiďte si koberec: Jste-li alergičtí na prach nebo koberce nemáte v lásce, dejte si alespoň nějaký miniaturní před místo, kde sedíte. Lepší je ten s vyšším vlasem. Kožešinu propagovat odmítám – chudinky zvířátka.
  • Choďte v pantoflích: Představují ochranu před chladem jdoucím z podlahy.
  • Nechte si narůst delší vlasy: V zimě je výhodné mít vlasy tak dlouhé, aby vám zakrývaly uši i krk. A pochopitelně je nosit rozpuštěné. Na drdůlky a culíky je času dost v létě (a teplých dnech).
  • Začněte pálit svíčky: Hořící oheň, i když je to jen mrňavý plamínek, navozuje pocit tepla. Krásné jsou solné lampičky a údajně jsou i zdraví prospěšné. To se ovšem těžko dá říct o aromalampách. Nicméně je zde na místě zmínit, že některé vůně ve vás vzbuzují pocit tepla. Patří k nim pečené jablko, skořice a zázvor. Domnívám se, že by mohla i vanilka.
  • Šikovně volte barvy: Spousta lidí zná aspoň teoreticky rozdělení barev na teplé a studené. Pokud se v jednotlivých tónech moc nevyznáte, vsaďte na jistotu – žlutá, oranžová, červená a hnědá (barvy podzimního listí) – jsou skoro vždy teplé. V těchto barvách se oblékejte, nebo noste šátky, vyzdobte s nimi i interiér. Využít můžete polštářky, přehozy, zelenou – třeba květiny v květináčích – nebo můžete byt v těchto barvách vymalovat. Rozhodně vynechejte modrou, protože i když je to tyrkysová, navozuje dojem vody a ta působí chladivě.
  • Pořiďte si termofor: Před spaním ho naplňte horkou (uvádí se 90°C) vodou a vložte do postele. Pokud bude moc horký, můžete ho obalit ručníkem. Existují i polštářky, které zahřejete v mikrovlnce a ony pak ještě nějakou dobu uvolňují teplo.
  • Na klín si dejte zvířátko: Vhodný je pochopitelně jen malý pejsek a téměř jakákoliv kočička. Zcela nevyhovující se jeví kanárek nebo rybičky.
  • Dýchejte zhluboka: Proč by hluboké dýchání mělo pomáhat zvyšovat odolnost proti zimě až o padesát procent opravdu nevím, ale určitě to stojí za vyzkoušení. V jiném zdroji jsem se dočetla, že se tělo okysličí, a proto je vám tepleji.
  • Dopřejte si sex: Již na základní škole jsme se učili, že tření vyvolává teplo. Když vyzkoušíte nějaké krkolomnější pozice, bude to ještě jistější…
  • Sundejte si vodivé šperky: Přitahují na vás chlad.
A ještě pár tipů pro pobyt venku v přírodě nebo ve městě (především ze stránek o zimním stanování):
  • Noste sukni i v zimě: Sukně má tu výhodu, že si pod ni můžete pohodlně navléknout silonky (nebo nějaké silnější punčochy) a přes ně ještě přetáhnout barevné podkolenky, které můžou nebo nemusí vykukovat z kozaček nebo nižších zimních bot. Navrstvit na sebe kalhoty je poněkud obtížnější, než punčochy, podkolenky či ponožky a sukni.
  • Oblékněte si kompresní punčochy: Když víte, že budete delší dobu venku, vezměte si na sebe kompresní punčochy. Jednak jsou zdravé v prevenci proti křečovým žilám, a jednak jsou obvykle velice teplé.
  • Zůstaňte v suchu: Voda odvádí teplo mnohem silněji než vzduch. – Z mokrého oblečení vám tělesné teplo uniká kvůli vlhkosti více než ze suchého a navíc odpařováním vlhkosti vzniká chlad, takže mokré oblečení vás chladí rovnou dvakrát. Na túru si vezměte dvoje ponožky, a když vám promoknou boty, přezujte se do suchých ponožek. I když časem pravděpodobně navlhnou taky, budete v teple delší dobu. Pořiďte si funkční oblečení, co odvádí pot od těla. Svlékejte se, když přecházíte zvenku do teplého nákupního centra, MHD nebo do vlaku. Cílem je nezpotit se, nebo alespoň co nejméně. Vy líní si aspoň sundejte bundu a čepici.
  • Zachumlejte se: Noste čepici a šálu nebo šátek kolem krku. Podle stránek o zimním stanování uniká až 50 % tělesného tepla hlavou a krkem. No já někde četla, že 80 %, ale kdoví, co to bylo za zdroj. Šátek nebo ozdobný pléd můžete nosit i doma.
  • Pití si noste v termosce místo v PET lahvi. Ideální je samozřejmě teplý čaj nebo voda, ale i kdybyste tam dali jen minerálku, bude pravděpodobně teplejší než v PET lahvi.
  • Zastavte vítr: Vítr zvyšuje tepelné ztráty, proto noste kvalitní oblečení z hustě tkaných materiálů. Takže pletené kabátky a svetříky či ponča se hodí jen pro teplý podzim, nebo když jste výjimečně otužilí.
  • „Uvolněte“ lemy: ponožky, boty i rukavice musí být volnější, aby vám končetinami mohla dobře proudit krev.
  • Ve stanu i ve spacáku spěte s čepicí.
  • Dojděte si před spaním na záchod: Aby se ve vašem močovém měchýři zbytečně neohřívala tekutina, kterou pak stejně „vylijete“.
Zdroje:
http://ekempovani.cz/tag/jak-udrzet-teplo-ve-spacaku/
Blesk 6. října 2014
http://www.receptynakazdyden.cz/clanek/jak-se-zahrat-zkuste-horkou-polevku-nebo-caj
http://raw-katka.webnode.cz/news/syrova-zima-jak-se-zahrat-zivymi-potravinami-/
http://superzenska.cz/par-rad-jak-se-v-zime-nejlepe-zahrat/
http://www.iprima.cz/primavareni/gurman-na-cestach/jak-se-zahrat-alkohol-nepomaha-zkuste-horke-napoje-se-skorici
http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/poradme-si/37594-jak-se-doma-zahrat-tyhle-vychytavky-zafunguji
http://www.marianne.cz/zabava/pribehy/hledame-recept-jak-se-v-zime-nejlepe-zahrat
http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/proc-je-zenam-porad-zima-na-ruce-a-nohy-rady-jak-se-zahrat.html

Žádné komentáře: