čtvrtek 25. září 2014

Jak vyléčit ježibabu (***)

Pohádka trvá pětačtyřicet minut a je fajn taková odpočinková, veselá. Nic světoborného nebo převratného, ale takový příjemný snímek. Hlavní postavou je Andulka (Magdaléna Chrzová), která žije sama v chaloupce u lesa a je známou bylinkářkou. Chodí za ní hned tři chlapci, přičemž dva jsou takoví ustrašení nekňubové a třetího – Vítka má ráda. Kubu – mlynářovic syna – hraje Martin Sobotka a Vaška – syna starosty – Petr Svojtka.

Vítek (Jan Dolanský) hraje u muziky na klarinet a nějak se nemá k ženění, ačkoliv Andulka by už chtěla. Prý až vydělá víc peněz. Na rozdíl od Andulky má z lesa strach. Co kdyby tam byl třeba hejkal (Miroslav Vladyka)… A taky že je. Jednou se dokonce přichomýtne i k Andulce do stavení, protože mu nějak zlobí hlas. Vladyka se mi v roli hejkala opravdu líbí. Nějak mu sluší. ;-))

A není jediným tamějším strašidlem – hluboko v lese žije ježibaba (Věra Kubánková), která má vtipné hlášky: „Ani bych nevěřila, že je ještě něco horšího, než byla ta moje večeře. A vida! Ono je.“ Šmudlá rukou zrcadlo: „Fuj to jsem se lekla, že jsem ještě ke všemu neviditelná.“

„Kde to jsem?“ „No u mě doma.“ „A co tu dělám?“ „To je právě to. Zatím neděláš nic.“

Tvůrčí skupina Kateřiny Krejčí a Ivanky Průchové ve spolupráci s Českou televizí v roce 1997 natočily tuto pohádku, kterou napsal Antonín Jiráček a režírovala Věra Jordánová. Na ČSFD pohádka získala 48 %.

Žádné komentáře: