sobota 30. srpna 2014

Napoleonův poklad (soutěž)

Hned v pátek v autobuse dostaneme jen řídce potištěný papír – je to hra o Napoleonův poklad. Napoprvé mám co dělat, abych vůbec pochopila instrukce od našeho průvodce. Ale když mám zadání před sebou, je to už srozumitelnější. Připomíná to křížovku, jen trochu těžší. Nebo šifrovačku. Máme osm řádků s otázkami a máme k nim doplnit vhodně dlouhá slova. Vždy je uveden počet písmen a jedno zvýrazněno:
  • Křestní jméno vnuka a současně adoptivního syna císaře Augusta, který byl ve vyhnanství na sousedním ostrově Pianosa, kde byl také zavražděn. (7 písmen, zvýrazněno 4. zleva)
  • Název formy turmalínu, kterému dal ostrov jméno (vzorec: Na(Li,Al)3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4). (6 písmen, zvýrazněno 4.)
  • Jméno sladkovodní laguny (i území černé hematitové pláže) u Porto Azzurro. (9 písmen, zvýrazněno 1.)
  • Na ostrůvku Pianosa se odehrává děj jednoho z nejznámějších absurdních válečných románů o Druhé světové válce. Příjmení jejího amerického autora (křestní je Joseph). (6 písmen, zvýrazněno je 3.)
  • Prodavači roznášejí na elbských plážích kokos a… (6 písmen, zvýrazněno 3.)
  • Italsky „hvězda“. (6 písmen, zvýrazněno poslední).
  • V jednom z nejznámějších románů Alexandra Dumase hraje důležitou roli Elba a jeden ze sousedních ostrůvků. Jeho jméno. (11 písmen, 6. zvýrazněno)
  • Jaký majetek barona Františka Kollera, související s ochranou Napoleona, se dostal do sbírek vídeňského Heeresgeschichtliches Museum? (8 písmen, zvýrazněno 7. písmeno)
Ze zvýrazněných písmen se má sestavit slovo spojené s Elbou a k němu najít číslo, které slouží k otevření číselného zámku. Tak co, zkusíte to taky? Když si projdete pozorně všechny moje články o Elbě, měli byste tajenku vyluštit. ;-) Každý, kdo ji vyluští do konce září, získá 5 bodů do nové soutěže, která se uskuteční v únoru.

Já byla hned na začátku ze soutěže trochu zklamaná. Z hlavy jsem totiž věděla dvě věci – absurdní válečné drama a hvězdu italsky. 


Znám totiž jen dvě absurdní dramata a z toho jedno je Zahradní slavnost od Václava Havla, takže to to asi nebude, že? A autor toho druhého se zrovna náhodou jmenuje Joseph.

Hvězdu italsky jsem si tak trochu tipla, protože to znělo hezky a počtem písmenek se to tam hodilo. Jinak to byl údaj z Elbského plážového miniprůvodce, kterého jsme taktéž dostali a my akčnější si ho hned prostudovali v domnění, že tam bude odpověď alespoň na jeden bod „křížovky“. Nebyla! Což mi takticky nepřišlo vhodné. 

A obě tyhle odpovědi, které jsem věděla a považovala je za svou konkurenční výhodu, zazněly v dokumentu o Elbě, který nám pustili ještě v autobuse. Blbý, ne? Ale jinak jako začátek dovolený senzace.

1 komentář:

Kamil řekl(a)...

No tak nějaký jednotlivý slova bych možná měl:
agrippa
elbait
terranera
heller
---
stella
montecristo
uniforma

Ale to jedno chybějící fakt netuším a ani výsledné slovo se mi nedaří poskládat...