čtvrtek 7. srpna 2014

Múdra princezná (***)

Pohádka vznikla na námět divadelní hry K. M. Walló a scénář k ní napsal Milan Lasica. Jeho dceru Dorinu hraje Jana Nagyová. Hlavním mužským hrdinou je Ján Kroner, zahradník Jurko a zároveň princ z Transylvánie. Jeho kamaráda a možná i bratra Borka hraje Ivan Vojtek. Zuzana Tlučková známá ze seriálu Susedia hraje Lenu, princezninu sestřenici. Krále hraje Peter Debnár. Prince Filipiniho hraje Marian Labuda, který je skutečně vtipný. V roli komorníka můžete vidět Ľubu Gregora“ a loupežníka s čertem představuje Ivo Gogál.

V pohádce si užijete trochu srandy a spoustu písniček.

„Dovolte otec, diktovat chcem ja.“
„Výborne. Veď každá žena chce len diktovať. Tak diktuj, keď z toho máš takový požitok.“

Pohádka vznikla v roce 1984. Rozhodovala jsem se mezi dvěma a třemi hvězdičkami. Je to totiž pěkná pohádka, ale že by v ní bylo nějaké super poučení a moudrost nebo humor, to snad ani ne. Podle názvu bych od pohádky čekala trochu více, ačkoliv princezna skutečně moudrá byla. Jen způsob jakým přelstila čerta byl poněkud divný a možná poplatný režimu. Proč by čert nedokázal zničit něco, co vytvořil člověk tvrdou prací?

Na ČSFD je hodinová pohádka nesprávně označena jako 73 minutová. Má 61 %, což je myslím celkem dobré hodnocení pro pohádku.

Žádné komentáře: