čtvrtek 10. července 2014

Malvína (***)

Na motivy novely Malvína z Bretaně od Jerome Klapky Jerome pohádku Malvína napsala Květa Kuršová. Hlavní roli Malvíny ztvárnila Lucie Vondráčková. A protože byla rozpustilá a neposlušná, byla královnou Harbundií (Martinou Válkovou) potrestána a už nemohla být bílou paní z Bretaně, protože ty jsou vážené a hodné. Bude bloudit světem, dokud ji někdo třikrát nepolíbí. To je snad jediná věc, kterou bych pohádce vytkla – získat tři polibky mohlo být aspoň trochu pracné. Jinak je to příjemné hodinové koukání na pohádku z roku 2003.

Kromě Malvíny je důležitou postavou poručík Artur, jehož si zahrál Jiří Hána, jeho matku hrála Chantal Poullain. Protože zpočátku o Malvínu její potenciální tchýně nemá zájem a poručík se musí vrátit na útvar pod svého kapitána Trefila (Pavel Kříž – Štěpánek Šafránek z Básníků), požádá Artur o pomoc svého strýce profesora Christophera (Josefa Somra. Malvína u něj zůstane a napáchá menší škody svými kouzly, když zasáhne do rodiny Randásků, kde pan Randásek (Rudolf Hrušínský) je hrozný necita a svou ženu (Barboru Srncovou neustále kvůli něčemu komanduje. Také omylem změní profesorovu hospodyni (Jaroslavu Obermaierovou) v husu a z jednoho z nových malých kamarádů udělá oslíka. Děti, které se s ní seznámily jsou: Viktor (Jan Rulík), Viktorie (Klára Rulíková) a Karlík (Oliver Cox). Dále hrají Magdalena Reifová, Karel Zima, Radek Valenta, Kateřina Vlková, Pavel Vondruška.

Je to spíš modernější pohádka, ale dá se vidět, pokud nečekáte klasiku s kouzly a čáry a něčím značně magickým. Je to spíš taková drobná legrace. Na ČSFD má pouhých 48 %, takže myslím, že to odráží, že jde o takový pohodový filmík na večer k vínu a sýru. Žádné velké hlubokomyslné úvahy, jenom odpočinek a relaxace. Dá se ztotožnit s následujícím výrokem: „Neurazí, ale chvíli po jejím skončení, si nevzpomenete, že jste ji viděli.“

Žádné komentáře: