čtvrtek 26. června 2014

Kratičké pohádky bratří Grimmů

Pohádky dohromady trvají hodinu a čtvrt. První se jmenuje O čiperné Markétě (****) a je o dvou sourozencích, které si do služby najal bohatý pán. Markéta je chytrá a pilná a Kuba je spíš pomalejší a tak trochu mlsný. Nějak se to sejde, že pánovi ujídá trochu z budoucí večeře a jak je nešikovný, zbytek mu spadne a sežere ho pes. Na Markétě je, aby vymyslela, jak z téhle šlamastyky ven. Podaří se jí to vskutku výborně. Markétu hraje Klára Jernečková a Kubu Václav Sloup Tahle pohádka trvala pouhých 12 minut a připadala mi ze všech asi nejlepší. Stejně jako ty následující byla natočena v roce 1973.

O duchu v lahvi (***) je svým motivem známá pohádka, byl totiž použit i v jiných snímcích, jen si teď nevzpomenu v jakých. Vypravěčkou je Jiřina Švorcová a v roli otce se objevil Stanislav Neumann, jeho syna hrál Miroslav Nohýnek a ducha Zdeněk Kryzánek.

Po pětadvaceti minutách začíná opět Jiřinou Švorcovou uváděná pohádka O starém komínu (***). Hlavní postavou je princezna Jitka Smutná, která zabloudila v lese a stýská si, že nikde nenajde cestu domů. Naštěstí přijde ke starému komínu, který jí slíbí radu, ale jen za jedné podmínky… Krále hraje Vladimír Šmeral a prince Jan Přeučil, v téhle pohádce ale vypadá k světu, resp. snesitelně, když nemá ten ohavný knír, který z něj dělá alespoň čtyřicátníka. Jinak mi pohádka trochu připomíná Krásku a zvíře.

O doktoru Vševědovi (****): Pohádka o tom, jak se ze sedláka Raka (Vladimíra Menšíka) stal doktor Vševěd a jak vtipně zvládl lapálii s odhalováním ztraceného knížecího bohatství a jak zjistil, že jenom šaty z něj doktora neudělají. Jeho ženu hraje Helena Růžičková, knížete Miloš Nedbal a tři sluhy Josef Velda, Zdeněk Najman a Vlastimil Bedrna. Příjemně jsem se pobavila. Tuhle pohádku byste měli vidět, je pěkná.

Dary skřítků (****). Tak tuhle pohádku jsem neznala, ale je hezká. Vypráví o putování dvou kamarádů – zlatníka Petra Olivy a krejčího Stanislava Fišera, kteří se setkají s lesními skřítky, jejichž „náčelníkem“ je Bohuš Záhorský.

Jak se stal muzikant králem (***) je poněkud slabší pohádka, i když krásná Hana Maciuchová v roli princezny dělá, co může, a muzikant Václav Neckář vypadá taktéž dobře. Jenže snaha zabránit sudičkám v tom, co prorokovaly, už je poněkud okoukaná. A když se nikdo nesmí podívat na princeznu, mohlo to být vymyšleno trochu důmyslněji, třeba že by jí něco upadlo nebo na něj zavolala: „Mládenče,“ a on se otočil a nikoliv takto podivně. Krále hraje Bedřich Prokoš. . A všechny pohádky můžete vidět na http://www.youtube.com/watch?v=whsPL35LssM.

Žádné komentáře: