čtvrtek 19. června 2014

111 tipů jak šetřit svoje peníze

V článku Pár způsobů, jak ušetřit jsem se zmínila o nedávno přečtené knize od Evy Tomkové 111 tipů jak šetřit svoje peníze. Kniha je příjemně rozdělena do několika trefně pojmenovaných kapitol, např. domácnost, jídlo, lidé, nákupy apod. Každý ze sto jedenácti tipů je napsán na jedné nebo na dvou stranách, což v dnešní superuspěchané době zvláště oceňuji. Krátké kapitoly jsou příjemné na čtení a takovou knihu si můžete vzít třeba do tramvaje nebo čekárny k lékaři. I na psaní poznámek je to příjemné. Vždy snadno poznáte, kde jste skončili, a kolik vám toho zbývá k prostudování.

Některé tipy jsem předem zavrhla jako naprosté hovadiny dobré leda tak pro pobavení, např. levné bydlení na hausbótu, ale u jiných jsem si udělala hvězdičku, protože mi připadaly skutečně zajímavé a pro mě využitelné. Řekněme, že 41 tipů mi připadalo využitelných přímo mnou. To je docela dobré, ne? A kdoví, některé další třeba využiji v budoucnu, protože v tuto chvíli mohu těžko „šetřit na dětech“, když žádné nemám. ;-) A nebojte, není to myšleno nějak špatně, možná dokonce naopak – více se jim věnovat a méně jim kupovat blbosti.

Ke knize mě pochopitelně přivedl její poutavý název a také to, že jsem sama napsala článeček o tom, jak ušetřit a tomuto tématu se věnuji v praxi. – Postupně do svého článku doplňuji nové a nové vyzkoušené způsoby. Něco vám možná taky bude připadat bláznivé, ale tak už to chodí. ;-)

Kniha má 180 stránek, ale přečíst se dá za pár dní a to dokonce i když si uděláte devět stránek výpisků. Myslím, že v nich mám vše podstatné. Do rukou se mi z Moravské zemské knihovny dostalo první vydání z roku 2009 z brněnského Computer Pressu, a. s. Na autorce mě především zaujalo, že pracovala několik let jako redaktorka časopisu Nový Prostor. A místy jsem byla nadšena jejím humorem, který je vidět už ve věnování: „Tuto knihu věnuji svému muži. Honorář si ovšem s jeho svolením ponechám.“ A podobně je to i s malými tipy „moje rodina radí“.

Co se týče mě určitě vám doporučuji knihu si přečíst. I když třeba zrovna nešetříte, nebo si myslíte, že to nemáte zapotřebí. Některé nápady totiž můžete využít i tak.

Žádné komentáře: