úterý 11. února 2014

Život Sherlocka Holmese

Sherlock je to, co dnes nazýváme Geek. Tomáš Baldýnský také uvádí, že všichni tak trochu máme rádi psychopaty a to se nezměnilo za těch sto let.

Wikipedi celkem pěkně uvádí, že „Sherlock Holmes je literární postava soukromého detektiva z povídek a románů Sira Arthura Conana Doyla, jehož případy se odehrávají v období od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století.“ Ve filmu i v knize bydlel Sherlock Holmes na adrese Baker Street 221B v Londýně v podnájmu u paní Hudsonové, jejíhož manžela se mu podařilo usvědčit z vraždy. (U knihy si tím nejsem jistá.) Dnes je tam zřízeno Muzeum Sherlocka Holmese.

V téže ulici v čísle popisném 108 se nachází hotel Park Plaza Sherlock Holmes, „v němž se pořádají pro zákazníky večery, během nichž se odehraje zločin sehraný profesionálními herci, který před jejich zraky Sherlock Holmes rozluští.“ Fanoušci SH jsou Wikipedií označováni za tzv. holmesology.

Podle České společnosti Sherlocka Holmese se tento narodil 6. ledna 1854. Sherlock sám o sobě tvrdí, že za své detektivní schopnosti vděčí své babičce, která měla sklony k umění.

Jeho o sedm let starší bratr Mycroft je stejně nespolečenský jako on, ale ještě lepší v dedukcích. Je vládním úředníkem a zakladatelem klubu Diogenes. Poprvé je zmíněn v páté knize (Návrat Sherlocka Holmese) a jeho zajímavostí je mlčení. V tomto klubu se vůbec nesmí mluvit a rušit ostatní. Jinak vám hrozí vykázání.

Sherlockovou zálibou kromě řešení náročných problémů je kouření dýmky, hra na housle a chemické pokusy. Jeho oblíbenou značkou čaje – to jsem se z knihy ještě nedozvěděla – je Lapsang Souchong, což mě dost překvapuje, protože to není zrovna typický čaj. A nemám pocit, že by mi chutnal, kdybych jej někdy okusila. I když kuřákům prý může nahrazovat cigaretu. Chutná tak trochu uzeně. A nedoporučuje se těm, kteří nevědí, do čeho jdou. „K jeho postavě neodmyslitelně patří jeho proslulá čepice, lupa, dlouhý plášť, uhlazený zevnějšek a vystupování džentlmena, jenž je dochvilný na vteřinu.“ Sherlock je mistrem převleků a maskování, takže jednou vypadá jako hrbáč, jindy jako stařeček nebo bezdomovec. Obvykle nepoužívá zbraň, ačkoliv s sebou mnohdy nosí revolver a Johna nabádá k témuž. Cvičí se v boxu, posiluje a vůbec se udržuje v kondici. Zajímá se pouze o to, co souvisí s detektivní činností, ostatní vědní obory i informace jdou mimo něj.

Nejlepším přítelem (a dost možná i jediným) Sherlocka je dr. John Hamish Watson, vysloužilec anglické armády, jenž se účastnil bojů v Indii. Stal se populizátorem Sherlockových schopností a příhod. Většina povídek je psána z jeho pohledu. Největším Sherlockovým protivníkem byl profesor Moriarty, který zahynul na konci čtvrté knihy – Vzpomínky na Sherlocka Holmese.

Zdroje:
Wikipedie (2014) http://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/214411058250112/video/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes
http://www.sherlockholmes.cz/
http://www.velkaepocha.sk/2013062921384/Sherlock-Holmes-kral-detektivu-a-jeho-pripady-z-pera-sira-Arthura-Conana-Doyla.html

Žádné komentáře: