pátek 21. února 2014

O princezně která nesměla na slunce

Pohádka, kterou jsem ohodnotila dvěma hvězdičkami, tedy jako ucházející a ne tak docela ztráta času, má na ČSFD 34 %, pokud jde o tu z roku 1985, nebo 40 % z roku 1996. Je to velice kraťoučká pohádka, taková akorát pro nastartování do pěkného dne. Jen aby bylo jasno, krátkou pohádkou míním třicet minut. Je natočena na motivy Viktora Dyka. Líbí se mi ta hlavní myšlenka – princezna nesmí na slunce, protože nad její kolébkou pronesly sudičky kletbu.

V té z roku 1985 najdete Evu Vejmělkovou, Evu Jelínkovou a Svatopluka Matyáše.

Ve verzi z roku 1996 hrají Martha Issová, Lenka Termerová, Ladislav Mrkvička, Viktor Preiss, Naďa Konvalinková, Eva Tauchenová, Daniel Tůma. Fantastický je především výkon Viktora Preisse, který hraje královského rádce. Princezna Sněhová vločka se venku pohybuje jedině v noci. V této verzi je to s kletbou trochu jinak… Zahradník i princezna jsou hezcí jako obrázek. Tak akorát pro pohádku. Možná by ty vlasy zahradník nemusel mít tak dlouhé.

Snad jediné, co bych filmu vytkla, jsou jisté drobné nedomyšlené detaily. Třeba jak může princeznu z těch svíček bolet hlava, když za celý svůj život nikdy nic jiného nepoznala?

Žádné komentáře: