úterý 18. února 2014

Holmesologové

O Sherlockovi byly Sirem Arthurem Conanem Doylem napsány 4 romány (Studie v šarlatové, Podpis čtyř, Pes baskervillský, Údolí strachu) A 56 povídek, které byly uveřejněny v letech 1887 až 1927. Povídky jsou většinou psány jako by je pořídil Sherlockův přítel dr. Watson, ve dvou případech je psal Sherlock sám a dvakrát jsou psány ve třetí osobě. V různých zdrojích se uvádí, že Sherlockovy případy přesahují číslovku dva tisíce. Zřejmě se tak soudí z toho, co je mnohdy uvedeno v jednotlivých povídkách, kdy Watson vybírá, kterou povídku bude veřejnosti vyprávět. P. S.: Vybírá podle toho, co podle něj dobře ilustruje Sherlockovy skvělé dedukční schopnosti.

Jsou mi známy dva „kluby fanoušků“. V roce 2000 byla založena Česká společnost Sherlocka Holmese. Různých podobných společností po světě prý existuje kolem sedm set šedesáti. Mezi nejstarší a nejznámější společnosti holmesologů patří The Baker Street Irregulars založená v New Yorku roku 1934 a britská A Sherlock Holmes Society of London založená roku 1951. Presidentem české společnosti je již dříve zmiňovaný Ing. Aleš Kolodrubec, dalšími významnými členy jsou Miroslav Kučera a Rudolf Čechura. Cílem společnosti je „starat se o další rozvoj a šíření poznatků vědy zvané holmesologie, tj. nauky o životě a díle Sherlocka Holmese a šířit a chránit dobré jméno Sherlocka Holmese publikační, přednáškovou, výstavní apod. činností.“ Základními principy holmesologie je:
  • Sherlock Holmes stále žije,
  • příběhy Sherlocka Holmese (až na výjimky) sepsal Dr. John H. Watson,
  • Sir Arthur Conan Doyle byl pouze literárním agentem.
Na stránkách lze zdarma stáhnout některá díla. Na těchto stránkách si lze prohlédnout příhody v jednotlivých letech, jak se údajně staly dle datování dr. Watsonem. K dalším příběhům v pdf se můžete dostat na stránkách těchto. Tyto příběhy vycházely ve Čtyřlístku v letech 1984 až 1990 a jejich autory jsou Rudolf Čechura a Marcel Stecker.

Druhým klubem fanoušků je občanské sdružení Institut pro studium života a díla Sherlocka Holmese. Na jeho stránkách jsem ale nic zajímavého nenašla. Vzniklo teprve v únoru roku 2013 a má patnáct zakládajících členů. „Hlavním cílem našeho Institutu je studium a propagace Velkého Detektiva Sherlocka Holmese a jeho doby, dějin kriminalistiky a policejních činností, včetně literatury detektivního žánru. Pro toto studium byl zaveden termín "holmesologie". Termín zavedl český holmesolog Rudolf Čechura. Při tomto bádání je hlavním pramenem tzv. Dílo neboli Kánon (původní soubor 60 próz o Sherlocku Holmesovi).“

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sherlock_Holmes
http://www.sherlockholmes.cz/
http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/sherlock-holmes/ctyrlistek/
http://www.sherlockian.cz/menu-1/

Žádné komentáře: