úterý 7. ledna 2014

Závislost zvaná Sherlock Holmes

Jak už nejspíš víte, velice jsem si oblíbila příběhy Sherlocka Holmese. Začalo to novým seriálem, o kterém jsem se už zde zmiňovala a vyvrcholilo (aspoň jak se zdá) v postupné čtení všeho, co o něm Sir Arthur Conan Doyle napsal. Možná že člověk čas od času potřebuje mít svou posedlost a tak jako jí kdysi byl Hohlbein a jeho čarodějnický kluk, pak Stmívání a snad před rokem nebo dvěma Harry Potter, je to v současné době Holmes. Jeho příběhy mě fascinují. Líbil se mi herec v seriálu a také některé jeho vtípky. Z nichž jsem si poznamenala snad jen jediný: „Andrsne, nemluvte nahlas, snižujete IQ celé čtvrti!“ Po celý leden se tu každé úterý objeví článeček o Sherlockovi.

Nejprve jsem začala číst romány. Z poznámek v zadní části knihy jsem zjistila, že jsou čtyři a v tomto pořadí: Studie v šarlatové, Podpis čtyř, Pes baskervillský a Údolí strachu. Chybně jsem se domnívala, že autor napsal čtyři romány a po jejich úspěchu k nim ještě přidal několik knih povídek s drobnými příběhy o Sherlockovi. Ale nebylo tomu tak. Když jsem otevřela Údolí strachu, zjistila jsem, že se Holmes odvolává na něco, co dříve řekl, ale já o tom z knih ještě neměla ani tušení. A tak jsem se optala největšího knihomola ve svém okolí, jak bych správně měla číst jednotlivé knihy, pokud chci být skutečným Sherlocklogem. Prý tak, jak byly vydávány. Proto jsem změnila svůj postup a a pustila se do Dobrodružství Sherlocka Holmese.

Ale abych vás neuváděla ve zmatek. Jako první jsem přečetla knihu, v níž je Studie v šarlatové a hned vzápětí Podpis čtyř. Byla vydána roku 1997. Studie v šarlatové vyšla anglicky poprvé v Beeton´s Christmas Annual v roce 1887 a v témže roce jako kniha v nakladatelství Ward Lock. Podpis čtyř vyšel poprvé v Lippincott´s Monthly Magazine v roce 1890 a stejně jako předchozí knižně ve Ward Lock.

Pak měla správně následovat povídková kniha Dobrodružství Sherlocka Holmese ve žlutém obalu a vydaná téhož roku.

Po modré knize Vzpomínky na Sherlocka Holmese z roku 1998 přijde konečně na řadu třetí románová kniha Pes baskervillský. Prvního knižního vydání se dočkal v roce 1902 v Londýně. A hned poté následuje Údolí strachu. O dalších budu mluvit později, jestliže se k nim dostanu.

Žádné komentáře: