úterý 21. ledna 2014

Fawkes + Sherlock + Potter

Už jsem vám říkala, že na náhody nevěřím. Dnes jsem si konečně pustila – místo abych psala disertaci nebo další články sem – další díl Sherlocka. Prostě se tomu nedalo odolat, i když je to s titulky, a tudíž přitom ani nemůžu paličkovat. No, aspoň jsem se pokoušela plést pončo. Dívám se na první díl třetí série a asi dvakrát tu zmínily Fawkese. Po vzoru Sherlocka si říkám, že je mi to povědomé. Kde jsem to slyšela? Kde? To jméno má nějaký význam! Odkud ho znám?

Nejdřív mě napadne, že to bylo v některé z těch povídek, které jsem četla. O víkendu jsem trochu pokročila se Vzpomínkami na Sherlocka Holmese, tak to třeba byla postava někde tam. Ale nějak si to nemůžu zařadit a v poznámkách se mi hrabat nechce. Ale zmiňovali ho dvakrát. To jméno musí mít význam. A je mi tolik povědomé! Dost povědomé. Musela jsem ho slyšet nedávno. Nebo možná číst?

Sherlock se ptá: „Co je za den?“ A John mu odpoví: „Listopad.“ Kromě toho, že mi to připadá směšné, napadne mě i jistá souvislost. A když k tomu doplní „pokus o prachový atentát“ je mi jasné, odkud to jméno znám. O víkendu jsem se podívala na první díl Harryho Pottera a s chutí se pak začetla do knihy o významu různých postav a symbolů. Mrknu do poznámek ve svém vševědném notýsku a už to mám potvrzené.

Brumbálův zázračný pták fénix se jmenuje Fawkes. Vychází to z historické osobnosti, od Guye Fawkese vůdce spiknutí, které mělo 5. listopadu 1605 vyhodit do povětří budovu anglického parlamentu. Říkalo se tomu prachové spiknutí a pro mě z neznámého důvodu se pátý listopad v Británii slaví Den Guye Fawkese zapalováním ohňů. Zajímalo by mě, jestli tohle bude i v některé z knížek o Sherlockovi!


28. 1. 2020 P. S.: V žádné z knížek kánonu od Doyla to není.

Žádné komentáře: