sobota 21. prosince 2013

Oslavte zimní slunovrat!

Právě dnes vrcholí délka zimní noci (sorry Lucie) a začne přibývat slunce. Oslavy zimního slunovratu jsou starší než oslavy Vánoc, kterými se je křesťanská církev pokusila (celkem úspěšně) nahradit. Možná bychom se k nim zase mohli vrátit, když jsme tak ateistická země. Zimní slunovrat zpravidla nastává 21. nebo 22. prosince. Na severním polárním kruhu se Slunce v poledne dotkne horizontu, aniž by vyšlo. Mají tam polární noc. Na jižním polárním kruhu se Slunce o půlnoci dotkne horizontu, aniž by zapadlo. Zde mají pro změnu polární den.

Ve starověké Evropě byl zimní slunovrat znám jako Yule, ze severského "jul", což znamená kolo. Rodiny si do domů nosily živý strom, aby uchránily duchy dřeva před chladem drsných zimních měsíců. Věšely se na něj drobné pochoutky jako dary pro duchy a na samý vrch se dávala pěticípá hvězda - pentagram, magický symbol pěti živlů. Již tehdy si lidé zdobili svoje příbytky jmelím – obzvláště jmelí z posvátného dubu mělo lidem zaručit štěstí po celý rok.

(Vy na to máte můj blog.)

„Za zimního slunovratu je hranice mezi naším světem a světem zemřelých otevřena a duše mrtvých se svobodně pohybují po světě. U Slovanů bylo proto při večeři zvykem prostírat i zemřelým členům rodiny, jež bývají před večeří pozváni a na jejichž počest pak bývá připíjeno. Předkové se za zimního slunovratu mohou objevit i v podobě neznámých příchozích, proto každý i neznámý příchozí musí být řádně pohoštěn. V období zimního slunovratu se na náš svět však nedostávají pouze duše zesnulých příbuzných, kteří jsou nám obvykle příznivě nakloněni, ale také různí podsvětní duchové, kteří mohou být lidem nebezpeční. Nejspolehlivější ochranou byla blízkost posvátného ohně, hojně byl rovněž využíván ochranný účinek česneku.“

„V měsících, které zimnímu slunovratu předcházejí, se místo na obzoru, v němž ráno zahlédneme první paprsky vycházejícího Slunce, čím dál tím víc posouvá na jihovýchod a dny se zkracují. Právě v den zimního slunovratu však nastane zlom a pohyb Slunce se obrátí. Místo jeho východů se začne posunovat zpět, směrem k severovýchodu, a den se bude opět prodlužovat. Ten nejbližší zimní slunovrat se odehraje v sobotu 21. prosince 2013 v 18 hodin 11 minut.“
V brněnské hvězdárně dostanete dárek, pokud ji navštívíte právě v tento den.

A co slavit? Přeci že den už bude delší, bude déle svítit sluníčko. No, ústup sněhu… zrovna v Brně napadl jen jednou a myslím, že bude mnohem hůř a o ústupu se rozhodně mluvit nedá, aspoň podle mých zkušeností.

Zdroje:
http://www.kudyznudy.cz/Aktuality/Nastava-zimni-slunovrat-%E2%80%93-moc-temnych-sil-vrcholi.aspx
http://www.hvezdarna.cz/?p=3327

Žádné komentáře: