čtvrtek 12. prosince 2013

Neděle ve svíčkárně Rodas v Praze

Na neděli jsme si naplánovali návštěvu svíčkárny Rodas. Kdysi jsem si do ní koupila omylem vstupenku s velkou slevou a pak jsem ji vůbec nevyužila, ani se mi ji nepodařilo někomu udat. Myslela jsem totiž, že jde o Brno a ona to zatím byla Praha. Navíc je to místo, které má dvě turistické vizitky, takže rozhodně musí být navštíveno. Dá se říct, že je ideální pro rodiče s dětmi, protože tu mohou svoje ratolesti zabavit vykrajováním mýdla, barvením svíček a mícháním solí do koupele.

Po příchodu do obchodu nás hned do nosu praštila vůně. Cítila jsem se jako o Vánocích a byla z toho naprosto nadšená. Protože za chvilku začínala prohlídka, rozhodli jsme se nechat nákupy na později. Ujala se nás paní Daniela Netíková a vysvětlila nám, že název podniku pochází ze jmen ROman a DAniela a to S znamená svíčky. Paní se hned pustila do výkladu, řekla, že podnik už čtyřiadvacet let vyrábí svíčky a exkurze pořádá celých osm let. Stručně nám popsala výrobu parafínových svíček a bylo znát, že je na svou práci skutečně hrdá.

Knoty tu používají výhradně bavlněné. Proč? Protože ty méně kvalitní – s papírem – se po sfouknutí těžko zapalují. A kdo nechá zapálenou svíčku dohořet úplně?

Zaujalo mě, že po velkém váhání ukončili spolupráci se všemi supermarkety, protože ty je nutili k nepřiměřeně nízkým cenám. Ano, to pro mě není novinkou, ale teprve podruhé se setkávám s firmou, která měla odvahu se jim vzepřít a to je jeden z mnoha důvodů, proč jim fandím. Patřím mezi spotřebitele, kteří chtějí nejen nízkou cenu, ale také kvalitu. Jedním z důvodů, proč na to nepřistoupili, bylo to, že zpracovávali měsíčně až 60 tun vosku a kdyby to bylo něco smradlavého, škodili by tím svému okolí, protože v něm normální bydlí lidé v rodinných domcích.
Moje výtvory

Po návštěvě svíčkárny, která se pořádně protáhla, protože jsme si chtěly prohlídnout všechno, co areál nabízí a tedy i minizoo, kde jsem si hladila oslíka a poníky, jsme se vrátili do centra Prahy a zašli na obědovečeři do mé oblíbené restaurace Atmosphera na Smetanově nábřeží 14. Zrovna pršelo a uvnitř už nebylo místo, tak jsme se schovali pod schody na zahrádce a trochu nevhodně si dali studené pití… Jenže ta jejich malinovka!!! K jídlu jsem si dala marinovaná kuřecí křidélka a byla výtečná, tak jako všechno tady. Jen už jsem neměla místo na grundle, které mě moc lákaly. Tak zase příště!

1 komentář:

Kamilelk řekl(a)...

Tak tohle mi nasadilo solidního brouka do hlavy ;-)