čtvrtek 12. prosince 2013

5. Co, kdy, jak (vánoční speciál) + Lucie

9. 12. Pokud nakupujete přes internetový obchod, je nejvyšší čas objednat dárky, aby došly včas. To už dnes nejspíš neplatí, protože prodejci se předhání, kdo dokáže dodat dříve, ale stejně bych raději neotálela, určitě takto nakupuje čím dál více lidí. A na poslední chvíli.

10. 12. Užívejte si zobání adventního kalendáře.

11. 12. Pořiďte si jmelí a doma pro něj vyberte vhodné místo na zavěšení například nad dveřmi nebo na lustru.

12. 12. E-maily a SMS dnes posílají všichni. Vraťte se zpět k tradici a pošlete svým známým klasickou vánoční pohlednici. Maličkost, která překvapí a potěší.

13. 12.  Obstarejte si ingredience na pečení. Dnes má svátek Lucie, která dříve chodila po vesnicích v dlouhém bílém oblečení s hustým závojem a velkým zobákem nasazeným na obličej. Strašila děti velkým nožem, že jim rozpárá břicho, nebo mazala saze na obličej a stavení. Protože svatá Lucie bdí nad domácností, mohla se chodit podívat do stavení, jestli už hospodyňky začaly s úklidem, husí peroutkou prý kontrolovala, jestli v některém rohu není prach a špína. Lucie je patronkou a ochránkyní švadlen. Snad aby si trochu odpočinuly, nesměly v tento den příst ani prát. Kromě toho je také údajně patronkou dalších profesí a řemesel: sedláků, sklářů, sedlářů, krejčích, tkalců, nožířů, kočích, písařů, notářů, poduškářů, pedelů, vrátných i kajících se nevěstek. V Anglii je patronkou advokátů, podomních obchodníků, spisovatelů a služek. Lidé se k ní modlili proti očním nemocem, bolestem v krku, infekcích, krvácením a úplavici. Je ochránkyní dětí a slepců. A jak je to s tím pořekadlem: „Lucie noci upije, ale dne nepřidá,“ když nejdelší noc je 21. prosince na svatého Tomáše? Podle Pavla Toufara (kniha Vánoce) prý Lucie doplatila na úpravy kalendáře, pokud bychom připočetli deset dní, které gregoriánský kalendář vynechal, dostaneme se k 23. prosinci a tehdy by byla pranostika pravdivá. (Zdroj: http://www.vitalia.cz/specialy/zprava-o-stavu-vanoc/lucie-noci-upije-bricho-rozpare/) A ještě jedno pořekadlo: Umaže-li si Lucie šaty od bláta, bude si je po celý leden přepírat.

14. 12. Nyní upečte pracny, cukroví z lineckého těsta, vanilkové rohlíčky. Během čekání na upečenou várku můžete ozdobit perníčky cukrovou polevou nebo čokoládou.

15. 12.  Nyní po pečení ukliďte i kuchyň.

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Lucie je patronkou švadlen? To jsem netušila, vida. A zrovna jsem vytáhla stroj, tak snad jí vzdám šitím hold!

Angelika řekl(a)...

Taky jsem ho zrovna vytáhla. A to doslova! :-) Z kufříku. Jen s tím patronátem je to dost zběsilé, ono totiž patronů je nejspíš málo a tak má každý spoustu práce. :-) Opisovala jsem si to v jedné kapli na hradě. Moc zajímavé a zasloužilo by si to vlastní článek, nejlíp s nějakými dřívějšími rituály.