úterý 20. srpna 2013

Soutěž – 7. otázka

Dnešní otázka má dvě části a odpovídat na ni můžete až do příštího pondělí...

1. Kdo byl dřív - muž nebo žena? (vysvětlení)
2. Kdo jsou guevedoces? (tak trochu nápověda k první otázce)

Za minulou chybějící otázku bude příští pondělí 26. srpna náhradní otázka zároveň s tou, která bude nová a poslední. Na obě budete moci odpovídat až do poloviny září, kdy proběhne uzavření soutěže a vyhlášení výsledků.

5 komentářů:

Veber řekl(a)...

Muž Adam, žena (Eva) vznikla z jeho žebra:-D Guevedoces je dvoupohlavnost. (guevedoces - v Dominikánské republice, alternativa k našemu pojetí pohlaví-genderu). Pokud to takto stačí:-)

Veber řekl(a)...

resp. je to španělský slangový výraz pro výše uvedené z Dominikánské republiky. A doufám, že to mám správně:-D

Unknown řekl(a)...

Guevedoces - jsou lidé co se rodí jako žena - mají feminizované pohlavní orgány: jakoby malou vagínu, skrytá varlata, ale žádnou dělohu. V pubertě se jim však vyvinou mužské orgány, které jsou plně funkční. Taktéž je to souborný název skupiny léků na potenci a plešatost.

Kdo byl dřív? - jestli jsem věřící tak Adam (což je muž :) Jelikož nejsem tak je mi to fuk: nejspíš se oba vyvíjeli zároveň.
Jestli měla být otázka předtím nápovědou tak bych řekl žena. Jelikož těmto lidem chybí enzym 5-alpha reduktáza (5AR) zodpovědná za přeměnu testosteronu na dihydrotestosteron (DHT) - kvůli kterému se vyvíjejí mužské orgány. Když v děloze matky chybí DHT tak se narodí žena. Takže nejspíš původně byla žena a přirozenou mutací (vznik 5AR) se testosteron přítomný v malém množství v každém těle ženy, přeměnil na DHT a vyvinul se muž.

Anonymní řekl(a)...

kdo byl dříve - z pohledu věřícících muž (Adam) a potom žena (Eva). Pokud jsem jiný věřící a věřím informacím z roku 1970 Dr. Imperato, existuje kmen (Dominikánská republika), kde se 2% dětí byly "guevedoces - penis ve věku 12 let" - z dívek se v pubertě stali chlapci. Zajímavá info.

papadudu

Angelika řekl(a)...

Tyhle otázky byly složitější a museli jste trochu hledat. Jak víte, zabývám se studiem štěstí a v knize Vzorec štěstí aneb Jak vznikají dobré pocity od Stefana Kleina jsem našla spoustu zajímavých informací, ale k tomu se dostanu později v samostatném článku o štěstí nebo i o něčem jiném. On totiž píše vážně o všem.

Guevedoces je jméno malé skupiny vesničanů v Dominikánské republice. Tito lidé vypadají jako dívky, a tak jsou podle toho vychováváni. Ale v pubertě se z domnělých stydkých pysků vyvinou varlata a z klitorisu penis. Zároveň s tím se začnou chovat jako muži - zbaví se šatů a začnou se zajímat o dívky, ačkoliv byli celý svůj život vychováváni k tomu, že se jim mají muži dvořit, přichází s tím sami. Mužské chování mají vrozené a výchova jim ho nepomohla odstranit. "Guevedoces je v okolí každé padesáté dítě."

Podle autora má mozek ženské nebo mužské rysy a to je dáno již od prvních dnů těhotenství. Dítě se obvykle narodí s mozkem chlapce nebo dívky a také podle toho vypadá. U Guevedoces je tomu jinak - mozek se vyvíjí normálně, zatímco tělo opožděně.

A vyřešení druhé otázky je zklamáním pro věřící: "Proč se však nepravé dívky proměňují v chlapce a ne naopak? Na počátku svého vývoje je totiž každý člověk ženou. Základním stavebním plánem těla a mozku, z něhož se vyvíjejí obě pohlaví, je žena, což staví na hlavu představu o vzniku ženy z Adamova žebra. Teprve později dávají mužské Y-chromozomy signál k vývoji do podoby chlapce." Geny na tomto chromozomu vedou k produkci mužského pohlavního hormonu přibližně osmý týden po oplodnění.

Veber dám jen dva body, ačkoliv byla první, protože byla správně jen polovina a to ještě tak vysvětlena, že není jasné to, co v dalších odpovědích.