úterý 30. ledna 2018

Rudolf Čechura: Nikdo nemá alibi (***)

Dlouhodobá absence četby mě o víkendu přinutila vytáhnout z poličky již předloňský a možná ještě starší dárek od Ježíška a pustit se do četby Sherlocka Holmese. Tedy skoro. Hlavní postavou obou povídek od Rudolfa Čechury je totiž Tomáš Klíma, který si na Holmese hraje.

Hned úvod se mi líbil natoli, že vám o něm nemohu povídat, protože byste přišli o jisté kouzlo.

Kniha vydaná v roce 2013 má sice 256 stran, ale dá se v pohodě přečíst za dva dny, protože je v ní velké řádkování a taky je docela zajímavá. Píšu docela, protože jsem se u obou povídek trochu ztratila v tom, kdo je kdo. Asi už jsem odvykla knihám s více postavami, nebo četla poněkud nepozorně. A to mi trochu zkazilo dojem z příběhu. Nepamatovala jsem si totiž, co přesně říkaly a dělaly postavy padouchů na začátku.

Pro ty, kdož nejsou příznivci Sherlocka Holmese, si dovolím upozornit na zajímavou kritiku Slušného člověka hned v úvodní kapitole. V prvním příběhu se čtenář jakoby nachomýtne ke dvěma mrtvým starším pánům Bensona a Chatterwicka. Verze jsou dvě: sebevražda nebo vzájemná vražda. Ale proč? Kvůli rozehrané partii šachů.

Žádné komentáře: