pondělí 30. října 2017

Něco „nového“ k Halloweenu

Protože mám ráda všechny oslavy a konečně jsem dokončila všechna svoje studia (už pomýšlím, do čeho se pustím nyní), začala jsem s něčím jednoduchým – pustila jsem se do četby o Halloweenu. Ani nevím, jestli mi do cesty vběhla sama, nebo jsem si ji vygooglila, zkrátka na mě v pražské městské knihovně vykoukla kniha Valburgy Vavřinové (z nakladatelství Krásná paní) s názvem Abeceda Dušiček a Halloweenu. 

Jen lehké shrnutí, v nejbližších dnech nás čekají vlastně tři svátky:
  • 31. 10. můžete slavit buď „americký“ Halloween (celým názvem All Hallow Even, tj. vigilie Všech svatých, další označení: All Saints' Eve, Hallowed End, španělsky Noche de las Brujas = noc čarodějnic, Día de los Muertos = den zemřelých v Mexiku), nebo keltský svátek Samhain
  • 1. 11. Svátek Všech svatých
  • 2. 11. Památka zesnulých (jiná označení: lidové označení Dušičky, Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých)

Když mluvíme o Halloweenu, mohlo by vás zajímat, co je pro něj typické. To abyste měli inspiraci pro vlastní tvorbu či výzdobu, i když kreativitě se meze nekladou. Klasickými barvami prý jsou černá, fialová a oranžová, případně doplněné bílou a červenou. Podle Vavřinové je oranžová „barvou zapadajícího slunce, podzimní úrody, okamžiku oddělujícího život od hnilobného tlení, uvadání a smrti. O Halloweenu je oranžová připomínkou smrtelnosti, křehkosti a zranitelnosti. Fialovou barvou křesťanské církve vyjadřují půst, rozjímání a sebezpytování. Červená barva je barvou života, horké pulzující krve, ale také mučednické smrti.“ (str. 6)

K Halloweenu patří sladkosti, akorát na rozdíl od Samhainu, kdy se lidé obdarovávali sladkým ovocem, zejména jablky, si potrpí na méně zdravé věci, jako na bonbóny, čokoládu. Cukrovinky v jižní Americe bývají z rozvařeného a obarveného cukru nebo marcipánu v různých odpudivých tvarech kostlivců, lebek apod. Na památku zemřelých se peče speciální sladký chléb mrtvých, jehož těsto připomíná vánočku, jí se v rodinném kruhu na naše Dušičky. Vavřinová uvádí, že „v 19. století se listopadová návštěva hřbitova a následná vzpomínka na zesnulé neobešly bez černé kávy, likéru a zákusků, které se kupovaly při cestě domů v cukrárnách. Za Rakouska-Uherska i v dobách první republiky patřily k dušičkovým svátkům šlehačkové rakvičky a žloutkové věnečky. Rakvičky, plněné šlehanou smetanou a ozdobené šlehačkovou vlnovkou, spolu s věnečky s jemným krémem a bílou rumovou polevo, lesknoucí se jako první zimní námraza, byly městskou pochoutkou.“ (str. 8) No vida! A my mysleli, na co jsme nepřišli nového!!! Na venkově se peklo speciální pečivo z kynutého těsta, tzv. dušičky či boží kosti. „Pocukrované dušičky dostávaly děti za správně odříkanou modlitbu za zemřelé.“ (str. 9)

V Mexiku mají v domácnostech vyzdobené oltáře svatými obrázky, soškami světců a světic, přičemž ústředním motivem je fotografie nebožtíka, kterého si pozůstalí chtějí připomenout a uctít jeho památku. Vaří se oblíbená jídla nebožtíků a na hroby se dávají věci, které měli rádi. Věří se, že se za vás mohou zemřelí na onom světě přimluvit a pomoci vám tak zajistit štěstí na tomto světě. 

Keltové věřili, že o Samhainu se otevírá podzemní říše mrtvých a mezi živé přichází vládce podsvětí Anwinn v doprovodu duší zemřelých a démonů. Jelikož Anwinn potřebuje k jídlu krev živých, schovávali se tito pod různé masky a převleky, aby ho zmátli.

Zde najdete moje dřívější články:
31. října: Halloween
31. října: Samhain – začíná vláda tmy
Jak oslavit Samhain dnes?
Halloween v zoo (rok 2015)
2. listopadu: Památka zesnulých (Dušičky)

Žádné komentáře: