středa 12. dubna 2017

Škaredá středa

Říká se jí také Černá, Smetná nebo Sazometná, protože se vymetají komíny. Středě se říká škaredá, protože právě ve středu zradil Jidáš Ježíše a prodal ho za 30 stříbrných. Zrada je vlastně ten nejhorší zločin, jakého se člověk může dopustit, a Jidáš svůj čin nakonec neunesl a spáchal sebevraždu. V lidové folklorní tradici si připomínáme tuto událost v podobě pečiva, které dostává tvar písmene „J“. Říká se jim Jidáše.

Před škaredou středou se hodně uklízelo – bílily se zdi, uklízelo se v kredencích, myla se okna i podlahy, upravovala se zahrádka a okolí domu a připravovaly se šaty na následující sváteční dny. Stavení zkrátka mělo vypadat jako nové, jako všechno, co se s příchodem jara v přírodě zase rodí. Vymetáním komínů se vyháněli zlí duchové.

Lidé nosí do kostela polínko dřeva a dají je opálit na hranici jidáše. Doma z něho nadělají louček a z těchto křížků, které o Veliké neděli po obědě s ratolestmi svěcenými na neděli květnou zastrkají do rohů polí. Vždy tři lístky a ratolest, načež je svěcenou vodou pokropí. Který hospodář bude mít dříve zastrkané křížky, bude mít časnější žně. Jak vysoké jsou ratolesti s posvěcenými kočičkami, tak vysoko vzroste obilí. Křížky s ratolestmi chrání před krupobitím.

Jídlo se zpravidla podávalo chutné, avšak nevzhledné. A tak se nejčastěji dělaly bramboráky, které však hospodyně potrhaly, aby nepůsobily pohledným dojmem.

Pokud se dnes budete mračit, zůstane vám to po všechny středy v roce.

Zdroje:
http://living.iprima.cz/bydleni/dnes-je-kvetna-nedele-vite-proc-krestane-sveti-kocicky http://web.quick.cz/iveta_kulhava/Ve_obdobi.htm#Květná neděle

(Aktualizovaný článek z roku 2015.)

Žádné komentáře: