sobota 15. dubna 2017

Film na dnešní večer: Americký sniper

Říká se, že šaty dělají člověka, obal zase dárek... A já si podle názvů velice ráda vybírám knihy nebo filmy. Málo kdy nemám šťastnou ruku a vyberu si něco nezajímavého. Na dnešní večer mě zaujal Americký sniper. Musím se přiznat, že mě samozřejmě zlákalo, že v hlavní roli je fešák Bradley Cooper, znáte třeba z Pařby ve Vegas.

Americký sniper má na ČSFD 76 %, což znamená, že by se mohlo jednat o zajímavý kousek. Text je poměrně vágní a nijak zvlášť zajímavě nevypadá. Na válku v Iráku se opravdu dívat nechci, ale když se podívám na Wikipedii, nestačím žasnout.

Předtím jsem si nevšimla, že se jedná o životopisný film – to obvykle znamená, že to špatně skončí (sázela bych na 90 %). V hlavní roli Chrise Kyla bude již zmiňovaný Bradley Cooper, dále také Sienna Miller, Luke Grimes, Jake McDorman a Eric Close. Režisérem nebyl nikdo menší než Clint Eastwood, scénář napsal Jason Hall podle knihy Christophera Scotta Kyleho (8. dubna 1974 Odessa – 2. února 2013 Erath County). Knihu můžete sehnat v češtině pod názvem Americký sniper. Kniha přináší osobní zpověď vojáka od jeho výcviku přes jednotlivá nasazení až po traumata z války.

Cooper za svou roli získal cenu Critics' Choice Movie Awards. Film byl nominován v několika kategoriích na Oscara. Film za necelé dva měsíce promítání vydělal kolem 300 milionů dolarů (7,3 miliardy Kč). Oficiální trailer najdete zde.

Poznámka pod čarou pro zvědavé – NEČTĚTE pokud chcete vidět film (možná to v něm bude).

Po návratu založil nadaci FITCO Cares pro veterány z války. A právě v jejím rámci se do jeho blízkosti dostal Eddie Routh, který ho později, ve svých osmadvaceti letech, zavraždil. Za což dostal doživotí bez možnosti dřívějšího propuštění bez ohledu na tvrzení obhajoby, že trpí postraumatickou poruchou spojenou se schizofrenií. Na střelnici Glen Rose, asi 110 kilometrů jihozápadně od města Fort Worth, zároveň s Kylem zastřelil i jeho přítele Chada Littlefielda. Poté, co zabil oba bývalé vojenské druhy Kylea a Littlefielda, odjel v Kyleově autě k sestře a k vraždám se přiznal, jeho vyjadřování bylo ale často zmatené.“

Dvě příhody o Kyleovi si můžete přečíst v angličtině od Marka Lee Greenblatta zde, nebo možná také v knize Valor Unsung Heroes from Iraq, Afghanistan, and the Home Front.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Americk%C3%BD_sniper
http://www.csfd.cz/film/341884-americky-sniper/prehled/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chris_Kyle
http://zpravy.idnes.cz/routh-je-vinny-z-vrazdy-kylea-d2n-/zahranicni.aspx?c=A150225_064523_zahranicni_neh
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/301915/tohle-je-vrah-nejuspesnejsiho-odstrelovace-z-usa-podle-ktereho-natocili-film-americky-sniper.html

Žádné komentáře: