pondělí 17. října 2016

Nejkrásnější období roku: podzim

Podzim je okouzlující rozmanitostí barev, které nabízí. Listí některých stromů je žluté, jiných oranžové až červené a to spadané na zem je hnědé. Některé stromy drží tvrdohlavě zelenou, jako by chtěli naznačit, že není všem dnům konec. Když svítí slunce a můžete se procházet jen ve svetříku, těžko můžete podléhat nějakým podzimním depkám, a kdyby přece, skočte si ven nasbírat krásné lesklé kaštánky a buď z nich něco vytvářejte s dětmi, nebo si je jen tak vystavte k počítači. Prý pohlcují nějakou jeho škodlivou energii. Ať už tomu věříte nebo ne, kousek přírody vám jistě v přetechnizovaném a umělém světě udělá dobře.

A pokud je venku mlha, není to důvod k zoufání. Vezměte foťák a vyražte za tajemnými a strašidelnými snímky. Takovou atmošku vám hned tak něco neudělá. Mimochodem i slunné počasí stojí za focení – stmívá se sice dříve – ale západy slunce jsou o to kouzelnější a ostré světlo krásně vykresluje tvary věcí. Běžte si ven hrát.

Kdyby vás ani moje nadšení pro barvy a světlo nedokázalo naladit na tu správnou vlnu, vyzkoušejte něco přízemnějšího: jídlo a pití. Podzim znamená burčák... znáte přece čtyři roční období, jak se říkají na Moravě: jaro, léto, burčák, zima. ;-) Takže šup šup pro burčáček, pokud ještě nějaký je. A pokud jste ho už nestihli, dejte si nějaké dobré vínečko k svatomartinské huse (už za měsíc). Variantou je taky svařáček na zahřátí. Pro abstinenty doporučuji pu-erh s jeho kouzelnou hliněnou vůní (jako čerstvě vyhrabaný hrob), nebo pro zjemnění, pokud nejste zvyklí, v kombinaci se shou-mee jako Shu-puer, příp. jiných názvů. Ve specializovaných obchodech vám jistě poradí.

Na podzim se konají nejrůznější slavnosti a poutě plné různých dobrůtek, řemeslníků a zábavných programů. Je to příležitost jak vytáhnout děti ven a sebe ostatně také. Podzim je ideální i proto, že už není takové horko jako v létě, ale zároveň ještě není taková zima, abyste se museli choulit v kabátech a čepicích a i v rukavicích vás zábly prsty. Zároveň si však můžete tyto doplňky obléci (a unosit je), aniž by to někomu připadalo divné. Můžete nosit kozačky, šály a šátky, bezprsté rukavice a nejrůznější plédy či ponča... ideální období pro pletařky, kdy se mohou blýsknout svou tvorbou.

I pro spisovatele a blogery je podzim skvělý. Lidé už začínají zalézat domů, hledají klid a odpočinek po hektickém létě a snaží se najít si víc času na čtení, když už není třeba tolik pečovat o zahrádku, nebo možnost válet se venku u bazénku či sportovat.

A protože letošní podzim bude určitě krásný, přeji vám, abyste si jej náležitě vychutnali.

Žádné komentáře: