sobota 2. ledna 2016

Pirna

Už jsem vám psala, že jsme před Vánoci vyrazili na pár dní do Pirny v Německu. Cesta byla trochu blbá, protože už byla tma a pro jistotu se spustil pořádný déšť a taky to trochu klouzalo. Samozřejmě to byla moje vina, protože jsem chtěla jet už v pátek místo v sobotu ráno pěkně v klidu.

Sotva jsme přijeli, vybalili jsme si to nejnutnější, dostali večeři a šli se projít kousek do města. V noci červeně nasvícený zámeček Sonnenstein má smutnou historii, protože v něm nacisté v letech 1940–1941 měli ústav pro choromyslné, čímž je myšleno, že zde likvidovali tělesně i mentálně postižené a staré lidi. Zavražděno bylo kolem 14 tisíc lidí. I Židé si v Pirně dost vytrpěli, v listopadu 1938 proběhl pogrom spojený s rabováním jejich majetku v několika obchodech. Na ulicích v centru jsou na jejich památku namalovány na chodníku barevné křížky a před některými domy jsou umístěny barevné kostky (kočičí hlavy) v chodníku.

Na první pohled ne snad úplně zajímavé městečko se nachází v oblasti, která byla Slovany osídlena už v šestém století, tehdy také vzniklo jeho dnešní jméno. Na kopci byl v 11. století vystavěn hrad, dnešní zámek Sonnenstein, a pod ním v letech 1502–1546 podhradí s kostelem Panny Marie (St. Marienkirche). Jedná se o velkou trojlodní halu s bohatou síťovou klenbou a mohutnou kamennou věží. Se svou rozlohou 35 x 60 metrů je třetím největším kostelem v Sasku. Zařízení je většinou barokní, včetně varhan. Zvenčí je k vidění řada renesančních a barokních náhrobků. Kostel stojí východně od hlavního náměstí těsně obklopen domy starého města. Je přístupný po zaplacení daru na opravu (1 euro, jen dospělí) a my v něm bohužel nebyli. Zajímavostí je, že každou sobotu po večerním zvonění v 18 hodin hrají z balkonu věže trubači. Od našeho průvodce se dovídáme, že na šedesát metrů vysokou věž se turisté podívat nemohou, protože neodpovídá bezpečnostním předpisům – kdyby tam začalo hořet, nemá jinou únikovou cestu…

Pro výstavbu železniční trati Drážďany-Děčín se vzala jako měřítko dosažená hladina povodně v roce 1845 (8,77 metru) a přidal se k ní ještě jeden metr. V srpnu 2002 postihla Pirnu velká povodeň, i ta před dvěma roky nadělala alespoň drobné škody. Od našeho průvodce se dovídáme, že dříve se problémy s povodněmi řešili stavbou vyšších domů – věci z přízemí se prostě vynosily na půdu a doufalo se, že tak vysoko voda nevystoupá.

Po roce 1990 bylo ve starém městě mnoho budov zrekonstruováno, takže se stalo turistickým lákadlem. Na náměstí a v přilehlých ulicích je řada barokních a hlavně renesančních měšťanských domů s pozdně gotickými detaily (portály, plastiky, domovní znamení apod.). Náměstí si zachovalo celkový ráz malého města z 18. století, jak ostatně ukazuje i porovnání s obrazem italského malíře Bellotta z let 1754–1755 (viz samostatný článek). Zajímavostí jsou i veřejné kašny vytesané z jednoho kusu pískovce.

Věž radnice
Radnice pochází z doby renesance, ale později byla různě přestavována. Barokní věž s hodinami je z roku 1718. Na fasádě jsou sluneční hodiny a řada plastik. Renesanční znak města (lev a hruška) je umístěn na východním portálu, stejně tak hodiny zobrazující fáze Měsíce.

Kostel Sv. Jindřicha (Klosterkirche St. Heinrich) byl zřízen jako součást dominikánského kláštera, založeného kolem roku 1300. Po uzavření kláštera sloužil jako skladiště. Nyní se v něm konají mše jenom v létě, snad proto, že je těžké jej na zimu vytápět. V sousedním areálu bývalého dominikánského kláštera je dnes městské muzeum.

V městské části Graupa je muzeum R. Wagnera, který v romantickém Liebenthalském údolí (či spíše pískovcovém kaňonu) napsal operu Lohengrin.

Raritkou města je muzeum NDR, kam se možná vypravíme příště. Německá zkratka je DDR, ale nemusíte se bát, dost možná uvidíte věci, které jste měli (nebo ještě máte) stále ještě doma. Na ploše větší než 1500 m² se nachází všechno možné, od výbavy pokojů až po motorky a auta. Vstupné je 4 €.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pirna
http://www.hrady.cz/?OID=3688
http://www.turistika.cz/mista/pirna
http://www.hrady.cz/?OID=10583
http://weesenstein.cz/zamek-sonnenstein-pirna/

Žádné komentáře: