pondělí 11. ledna 2016

Canaletto markt v Pirně

První večer v Pirně (můžete si o ní na mém blogu přečíst zde v článku Pirna) jsme zakončili svařáčkem na adventních trzích na náměstí. Všechny ostatní stánky už měly zavřeno, takže jsme si nic neprohlíželi. Přesto jsme viděli něco vskutku zajímavého – bankomat! 

V tomhle autíčku je vzadu umístěn normální bankomat, ze kterého si můžete vybrat peníze. Hned se otevřela diskuse, jak to mají zabezpečené, aby si někdo neodvezl celé auto.


Pohled na trhy, v pozadí kostel Panny Marie
Canaletto bylo umělecké jméno těchto dvou italských malířů: Giovanni Antonio Canal (1697–1768) proslul malbami Benátek a jeho synovec Bernardo Bellotto (1721–1780) je znám svými obrazy Varšavy a Drážďan. Zde je druhý z nich, který v rozmezí let 1752–55 namaloval průčelí měšťanského domu z první poloviny 16. století nazvaného Dům Canaletto-Haus, v němž dnes nyní najdete informační centrum. Nachází se v něm reprodukce umělcových obrazů a replika přístroje Camera Obscura, jímž si pořizoval první fotografie, podle nichž maloval. Domněnka, že žil právě v tomto domě je ale jinak neopodstatněná.

Přesto vám ho doporučuji navštívit, neboť zde pracující paní umí nejen německy a anglicky, ale dokáže vám i česky popřát pěkný den nebo poděkovat. A mají i turistické vizitky! A úúúúúžasný adventní kalendář. Je na něm totiž právě Bellottova malba „Náměstí v Pirně“, tedy aspoň myslím. Bellottovy obrazy Varšavy byly tak precizní, že po druhé světové válce byly užity jako vzor pro rekonstrukci města zničeného bombardováním.


Na adventní trhy jsme se znovu vypravili v neděli před odjezdem a opět jsme si dali teplé pražené mandličky, které jsme hned smlsali a svařáček. Tentokrát ve spešl hrnečku, který jsme si chtěli nechat, ačkoliv už jich máme doma mnoho.
 
Je totiž krásně stylový a navíc k němu byla taková malá kovová potvůrka, na kterou se dala kostka cukru chvilinku namočená v 60 % alkoholu a následně zapálená. Podívanou jste se mohli kochat asi jen minutu a stálo vás to přibližně o 1,5 € víc, ale cukr měnící se v karamel a kapající do vašeho svaráčku, který byl ještě lepší než ten minule, za to stál. Měly jsme radost jako malé děti.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Canaletto
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bernardo_Bellotto

2 komentáře:

Pavla řekl(a)...

To je paráda :-) Mám to kousek

Angelika řekl(a)...

Zde si můžete všimnout, jak se dá chytře maskovat reklama... Pavla zřejmě není člověk jako takový... když na ni (její profil) zkusíte kliknout, dostanete se na stránky firmy. No jo, Češi jsou prostě chytří. A já si říkala, kdo to asi tak může mít blízko a jak se dostal na můj blog.