pondělí 22. prosince 2014

Comeback – Heavy Christmas (****)

Comeback je český komediální seriál. Označení sitcom pro mě dřív znamenalo nadávku, ale pak jsem viděla Teorii velkého třesku a Susedia a můj názor se trochu změnil, ovšem Comeback jsem viděla jen párkrát a stále ho považovala za trapný. Když jsem ho včera zhlédla spíše omylem, byla jsem mile překvapená, jak vtipný může být.

Jinak situační komedie (z angličtiny zkráceně sitcom) je specifický druh komediálního seriálu, pro který je charakteristické, že se v něm vyskytuje jen málo postav (aspoň si je zapamatujete), které se v průběhu děje vyvíjejí. Na Wikipedii se dovídám, že děj jednotlivých dílů běžně končí ve statu quo, tedy ve stejném nastavení v jakém byl na začátku, což může být velice příjemné pro diváka, jenž některé díly nestihne. „Vtipné dějové zápletky bývají soustředěny nejčastěji na obyčejné prostředí (např. domov nebo pracoviště, škola), nevšední místa nebo postavy (vesmír, mimozemšťané) jsou vždy stylizovány do reality všedního dne. … Děj se obvykle skládá z vtipných dialogů a točí se nejčastěji kolem malých denních problémů.“ V některých sitcomech jsou vtipy zdůrazněny smíchem z publika, což je přesně to, proč je nemám ráda – obvykle mi to připadá spíše jako nepříjemné tlemení se, než běžný smích a často v situacích a u vtipů, které jsou tak trapné, že kdyby v pozadí nezněl smích, nikdy by vás nenapadlo, že se máte taky smát.

Námět na Comeback pochází od Tomáše Baldýnského, který je zároveň uměleckým vedoucím, Jiřího Vaňka, Petry Soukupové, Tomáše Holečka a dalších. Sitcom má 51 běžných dílů a 12 speciálních. V divácké anketě ANNO 2008 o nejoblíbenější pořad TV Nova získal sitcom třetí místo, a Martin Dejdar – představitel Ozzáka – byl zvolen „Mužem roku“. V roce 2009 své umístění zopakoval, Martin Dejdar se umístil na třetím místě.

Tomáš Matonoha představuje Tomáše Pacovského alias Tomi Paciho, bývalou diskotékovou hvězdu – zpěváka, který má nyní obchod s CD spolu se svým bratrem. František „Ozzák“ Pacovský (Martin Dejdar) – je asi nejvýraznější postava seriálu. Je to takový hloupočký poděs s dlouhýma vlasama, který má alkoholické sklony a je metalový nadšenec. Tito dva vychovávají dceru Tomáše Pacovského Ivu (Kristýna Leichtová). V tomhle díle mě pobavilo, že dárek pro Ivušku nemohl Lexa přečíst a místo Ivuška četl „vačice“. Problémy často řeší v Hospodě u Jezevce. Jeho majitelce utekl manžel s veškerým nábytkem, a tak je Simona Babčáková příšerně šetřivá matka. Její děti Lexa a Saša jsou proto stále u Pacovských. Matouš Ruml hraje pohodového, i když trochu divného kluka: Alexandra „Lexu“ Bůčka. Jeho příjemnou a roztomilou sestrou je Alexandra „Saša“ Bůčková (Marie Doležalová). Fanynkou Tomiho Paci je Marcelku Divićovou (Dana Batulková), která u něj v obchodě dělá prodavačku.

V tomhle díle je fantastický zejména Ozzák, který nemá rád všechny ty vánoční zdrobněliny: stromeček, rohlíčky, svíčky, Mrazík… o tom, jak to vymyslí lépe, se můžete sami přesvědčit na youtube. Kromě toho jsou tam i jiné vtipné hlášky, třeba ohledně pořizování vánočního stromečku.

Zdroje informací:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Comeback_%28seri%C3%A1l%29
http://cs.wikipedia.org/wiki/Situa%C4%8Dn%C3%AD_komedie

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A co teprve když je Comeback o Bruntálu a jeho zubatých žábách. Pocházím kousek od Bruntálu :-) a asi tuším proč ten díl vznikl - pokud se nemýlím tak autor, scénárista je z Krnova (cca 20 km od Bruntálu - taková malá řevnivost mezi BR a KR :-)).
papadudu

Angelika řekl(a)...

Tak na ten se musím podívat. Jak se to jmenuje?

Anonymní řekl(a)...

díl je zlatá ledvina
viz např. http://www.zubatyzaby.cz/comeback.html

bruntaláci si z toho udělali byznys - jsou trička, SPZ, hrníčky

http://www.zubatezaby.cz/default.htm

papadudu

Angelika řekl(a)...

Tak už jsem viděla i Zlatou ledvinu (34. díl), víc mě v tom ale pobavil ten úřad práce. :-))

Úřednice: „Ták, Vaše poslední zaměstnání?“
Nezaměstnaný: „Těžil sem bahno.“
Úřednice: „Bruntál?“
Nezaměstnaný: „Hm.“
Úřednice: „No a proč jste odešel?“
Nezaměstnaný: „Došlo bahno.“

ale i tohle bylo dobrý:
(Tomáš se dívá na televizi)
Iva: Zase dávaj Armagedon?
Tomáš: Ne, to Bruntálsko před rekultivací.

(Zaměstnankyně na úřadě si do počítače zapisuje Simonu)
Zaměstnankyně: Je to jako velkej počítač, kterej ví úplně všechno. Jestli platíte daně, jaký pobíráte dávky na sociálnim… nebo jakou máte dojivost?!

(Zaměstnankyně na pracovním úřadě vysvětluje Simoně jak vyplnit formulář)
Zaměstnankyně: Do kolonky katastrální území napíšete jméno, do počtu kompresorovejch stanic počet dětí, vzorově to máte vyplněný na nástěnce ve druhym patře.

Zdroj: http://comeback.svet-serialu.eu/hlasky/34.php