čtvrtek 27. listopadu 2014

Panna a Netvor (*****)

Pro tuhle „pohádku“ mám nejspíš slabost od té doby, kdy jsem četla Miu (Princezna Mia), protože ta ji šíleně miluje, ale možná jsem ji měla ráda i dříve, protože pro mě to je něco jako Romeo a Julie, takový dokonalý příběh lásky. O tom, jak se dívka zamiluje do hodného a přitom na pohled strašlivého stvoření, které se změní v krásné, sotva pocítí její lásku. Zpracování je několik a jedno lepší než druhé. Za vidění dokonce stojí i ta animovaná. Tohle, o kterém vám budu vyprávět sice postrádá mou oblíbenou část – jako Ona od něho utíká a On ji přesto zachrání před vlky, zimou nebo čímkoliv jiným.

Osmaosmdesát minut trvající film z roku 1978 dostal na ČSFD 78 %, ale já bych mu klidně dala stovku, pro mě je něco jako Princezna nevěsta, nedotknutelná snímek. Tohle je nejstrašidelnější podoba Panny a netvora (jindy nazývané Kráska a netvor nebo zvíře), jakou jsem dosud viděla. I když ji vidím poněkolikáté, stejně se tak trochu bojím. Scénář napsal Juraj Herz, který snímek režíroval, a Ota Hofman, František Hrubín, autor divadelní hry. Autorem hudby je Petr Hapka.

Zchudlý kupec jde prodat obraz své druhé ženy, kterou velice miloval, protože potřebuje získat peníze. Nevím, proč by si někdo kupoval obraz cizí ženské, i když má překrásný rám, ale to ponechme stranou. Ačkoliv tradičně netvor připomíná lva, v tomto snímku jej dlouho nespatříte, a když se vám to konečně povede, zjistíte, že má zobák jako pták. A je teda fakt děsivej! Na rozdíl od jiných, odfláknutých snímků, je tenhle vážně děsivej, nejsou to jen domalované fousky nebo přidělaný rypáček, vypadá vážně jako zvíře, ačkoliv tělo mu bylo ponecháno mužské.

Když kupec (Václav Voska) utrhne růži v zahradě Netvora, chce jej tento buď připravit o život, nebo ještě lépe získat jeho dceru. Dívka má ovšem přijít sama a dobrovolně. Gábinka (Jana Brejchová) i Málinka (Zuzana Kocúriková) však nemají ani za mák chuť obětovat svůj život za otcův a navíc jen pro jedinou růži. Zato Júlinka (Zdena Studenková) se nad tím ani moc nerozmýšlí. V tomto filmu trochu postrádám vysvětlení, proč by měl někdo kvůli růži umřít a taky mi u Julie chybí strach. Kdybych šla umřít místo svého otce, asi bych se nerozplývala nad každou sochou stojící v zahradě, à propos asi bych se podivovala tomu, proč je někdo rozbije hned druhý den poté, co je zřejmé, že se mi líbí. Že je Netvor hezčí jako Netvor, než když je sám sebou, je jen drobný detail. Hraje ho Vlastimil Harapes.

Jedinou vadou filmu je, že není vysvětleno, proč se zvíře změní v člověka a kdy, co je to za prokletí a co bylo jeho příčinou a proč tak strašně vadí utrhnout si růži. A také proč by měl umírat, když se k němu nevrátí krásná dívka.

Žádné komentáře: