pátek 31. října 2014

31. října: Halloween

Protože je dneska Halloween, chtěla jsem být stylová, a tak jsem si pustila jeden z dílů seriálu Susedia. (Zde online.) Sice už je znám skoro nazpaměť, ale ten devátý ze třetí série, kde László říká, že neví, co je to ten „halóven“, ale že bude nějaká seáncia, je skvělý stejně jako všechny ostatní. A poněkolikáté jsem se u něj zasmála.

Halloween je podobně jako Valentýn trochu rozporuplný svátek – někteří na něj nadávají, protože je z Ameriky a „vůbec se sem nehodí“ – zajímavý, že tyhle lidi v klidu jedí brambory (jsou taky z Ameriky) a možná i chodí do McDonalda, koukaj na americký filmy a příp. i slaví Valentýn. Jiným se zase líbí, protože to je byznys – prodáte nějaký ty koláčky ve tvaru dýní, dýně (polévka z hokaido je fakt dobrá), kostýmy, umělý zuby a jiný blbosti. A někdo to bere jako možnost kreativně se vyřádit. Oproti Valentýnu plnému srdíček nabízí Halloween přece jen spoustu možností – můžete uvařit jídlo vypadající trochu podezřele – na Pinterestu jsem toho viděla! Nebo si na dveře dát věnec ozdobený háčkovanými dýněmi, duchy či černými kočkami. A spousta lidí nejspíš ani neví, že něco jako Halloween u nás bylo už dávno předtím, než se k nám dostal – ony tu totiž taky rostly dýně, které se pomalu začínají do zdejší krajiny zase vracet (viz můj článek Dýňový svět).

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Krásně je popsaný na Wikipedii, takže si dovolím citovat. Název vznikl zkrácením anglického „All-Hallows-eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Říká se, že Halloween vznikl ještě před rozmachem křesťanství z nějakého keltského svátku, např. Samhainu – o tom zase jindy. Svátek se slaví převážně v anglicky mluvících zemích: USA, Kanada, Velká Británie, Irsko, Austrálie, Nový Zéland aj. Do Ameriky se dostal až v roce 1840.

Jak oslavit tradiční Halloween?
  • Oblečte děti do strašidelných kostýmů a pošlete je ven, ať „koledují“ sladkosti s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu) – v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích… V Čechách nedoporučuji. Ale můžete si udělat halloweenskou párty doma – buď pozvat děti i s kamarády nebo se taky převléknout k večeři.
  • Vyřežte si dýni. Říká se jí jack-o'-lantern (Jackova lucerna). Vydlabejte vnitřek, udělejte mezírky pro oči (třeba ve tvaru trojúhelníků) a pro ústa. Dovnitř dejte svíčku a dýni dejte před dům, na balkon, nebo třeba nějakou malou nechte pro radost dětem (i sobě) na kuchyňském stole při večeři. Dýně v okně nebo před domem má chránit před zlými duchy.
  • Upečte dýňový koláč, strašidelně ozdobené muffiny nebo dort a udělejte si krásně barevný koktejl. Můžu vám doporučit i dýňovou polévku.
  • Pověste si před dům malou lucerničku. Pro lucerničky mám slabost, moc se mi líbí a chci si nějakou pěknou pořídit domů, potíž je, aby nevypadala hřbitovně a taky nestála sedm stovek, jak jsem párkrát viděla v květinářstvích.
  • Uháčkujte nebo si ušijte veselé podzimní halloweenské prostírání ve tvaru dýní, černých koček, strašidel, duchů apod. Hřbitov, hroby a strašlivé ksichty nedoporučuji ze dvou důvodů – jednak by vám pak možná tolik nechutnalo, a jednak by stejně byly zakryty talíři. Pokud chcete být méně komerční, můžete využít podzimní výzdobu ve tvaru listů, která se bude hodit ještě celý listopad.
  • Typickými barvami jsou černá, oranžová a zelená, takže můžete kombinovat třeba na záclonách, příp. i na oblečení. Osobně mám oranžovou, zelenou a navíc ještě žlutou a hnědou na podzim velice ráda, říkám tomu barvy spadaného listí a v tuto dobu je nosím nejraději, i když už je skoro všechno listí dole, protože jsou takové veselé.
  • Ozdobte okna a dveře podobně jako svůj stůl. Hodí se oranžovo-hnědý věnec na dveře a ať už jsou na něm plastoví nebo háčkovaní pavouci nebo ne, stejně se budete rádi vracet domů. Do oken už můžete umístit i kostlivce, upíry, duchy, košťata třeba z drobných větviček nebo nasbírané pestrobarevné podzimní listí.
  • Večer si můžete pustit horor. Ačkoliv já bych dala přednost pěkné komedii. Nebo si číst strašidelné příběhy. Třeba Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, o němž jsem tu psala, nebo Doylova Psa baskervillského.
Spoustu se toho o Halloweenu můžete dozvědět na stránkách ireceptář.

P. S.: Typicky se k Halloweenu přiřazují: vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Nejčastěji používanými barvami jsou černá a oranžová.

Poznámka pod čarou bez čáry: Jojo, jsem rejpal, připouštím, ale když vám řeku, že si máte vydlabat dýni a pak si jinde přečtu, že se před dům staví tykev, přirozeně mě napadne, jaký je – pokud vůbec nějaký – rozdíl mezi dýní a tykví. A ono jo. Tykev z čeledi tykvovité má různé druhy a variety, například dýni, cuketu nebo patison. Podle Wikipedie je výraz dýně lidovým názvem nejčastěji pro tykev obecnou nebo tykev velkoplodou.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween
http://www.velkaepocha.sk/200710303661/Halloween-anebo-Dusicky.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tykev
http://zpravy.idnes.cz/halik-halloween-je-morbidni-nas-svatek-ticha-ma-vetsi-hloubku-p5h-/domaci.aspx?c=A081101_173241_domaci_ton
http://www.lidovky.cz/pavouci-muffiny-a-britsky-halloween-d74-/dobra-chut.aspx?c=A141030_114916_dobra-chut_ape

Žádné komentáře: