neděle 18. května 2014

Příbramská kultura

Příbram je zajímavá také díky osobnostem, které jsou s ní spjaty. Na konci 19. století prý byla dokonce nazývána Podbrdskými Athénami. V Příbrami žili nebo studovali básníci a spisovatelé Fráňa Kučera, Quido Maria Vyskočil nebo František Gellner, kteří popisovali hornický život. Od toho posledního možná znáte čítankovou ukázku:

„Já držím pohár ve své dlani.
Je zpěněný a přetéká.
Já držím pohár ve své dlani,
jenž čeká na rty člověka.“
(část básně Přetékající pohár ze sbírky Po nás ať přijde potopa!)

Nejznámějším spisovatelem spojeným s Příbramí je Jan Drda, jenž ve svých divadelních hrách užíval jména okolních vesnic a některé z povídek v knize Němá barikáda jsou zpracováním válečných událostí v Příbrami, např. povídka Vyšší princip a známá věta: „Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem,“ údajně vychází ze skutečných událostí v místním gymnáziu, kde bylo popraveno 8 lidí. Kniha Městečko na dlani popisuje život na příbramském maloměstě, ačkoliv některé detaily nesouhlasí.

Příbram je spojena se jménem Antonína Dvořáka, který měl své letní sídlo ve Vysoké u Příbramě a Příbram často navštěvoval. Zkomponoval zde slavnou Rusalku. V roce 1969 byl v Příbrami založen Hudební festival Antonína Dvořáka, který se koná každoročně. Příbram má dokonce vlastní amatérskou filharmonii. Své místo má sborový zpěv. Nejvýznamnějšími sbormistry byli Vladimír Vepřek a jeho otec Antonín, který v roce 1939 založil Příbramský dětský pěvecký sbor, jenž je jedním z nejstarších v republice. Z místních hudebních skupin je asi nejznámější punk rocková skupina E!E. Tahle informace mě velice zaujala a překvapila, protože jsme je párkrát poslouchali na základní škole na výtvarce. Pak nám je učitelka zakázala s tím, že jsou to fašisti, což se trochu sekla. Ne, že by byl text vhodný pro děti nebo mládež. Pěkná je třeba Karel Havlíček Borovský – tu si může poslechnout i mládež, aspoň se o něm nebude muset učit. K jejich nejznámějším hitům patří Chodím po Broadwayi (Číro) – to je právě ta antifašistická, kterou jsme poslouchali. Donesl to některý ze spolužáků. A další jsou Poslouchej, Pogo, Humusák, Kufříček, Hovno a Nasraná. Poslouchat bych to nemusela, ale že by to byl nějaký super děs. Jo a samozřejmě jsou občas dost sprostí, i když u Nasrané se to celkem hodí. Poslouchej je příjemně melodická (oproti ostatním). Docela mě zaujal Míša, jenom nevím, o kom to je. A nejlepší je Náměstek. :-) Můžete si je pustit na http://bandzone.cz/ee, akorát Hovno tam není.

Díky ochotnickým souborům má divadelnictví v Příbrami dlouhou tradici. Divadlo Antonína Dvořáka nastudovalo významnou komedii Hrdý Budžes podle knihy příbramské rodačky Ireny Douskové. Za herecký výkon v hlavní roli byla Barbora Hrzánová oceněna Cenou Thálie za rok 2004.


Celosvětově proslulý fotograf František Drtikol také pochází z Příbrami. V Zámečku-Ernestinu sídlí městská galerie, která nese jeho jméno, a nabízí stálou expozici jeho díla. 

Z dalších zajímavých osobností jsou s Příbramí spojeni např. Bohuslav Balbín, Adina Mandlová, Josef Theurer (fyzik, rektor Vysoké školy báňské v Příbrami), filmoví scenáristé Antonín Máša a Pavel Juráček, Irena Dousková a další.

Od roku 1894 v Příbrami sídlila Vysoká škola báňská, jež byla roku 1950 přesunuta do Ostravy. (Jinde se uvádí 1945). V současnosti jsou v Příbrami spíše nižší stupně vzdělávání: třináct mateřských škol, dvě základní umělecké školy, pět základních škol (jedna waldorfská), dvě gymnázia, střední průmyslová škola, obchodní akademie, střední zdravotnická škola a učiliště. Od roku 2005 je v Příbrami pobočka Vysoké školy evropských a regionálních studií (VŠERS), která sídlí v Českých Budějovicích.


Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADbram
http://www.pribram.eu/mesto-pribram/o-meste/slavne-osobnosti.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/E!E


Předešlé články:
Příbram

Žádné komentáře: