středa 30. dubna 2014

30. dubna: Pálení čarodějnic

Napsat článek o pálení čarodějnic je poměrně obtížné… všude najdete mraky informací o tom, co se kde dělo nebo bude dít, ale jak to vzniklo? A čí je to vlastně svátek? Jaké byly dřívější tradice?

Pálení čarodějnic bývá nazýváno různě – Noc čarodějnic, Filipojakubská noc (dle apoštolů Filipa a Jakuba – P. S. 1 + 2), Valpuržina noc (P. S. 3) nebo Beltine (tak mu říkali Keltové – P. S. 4) – a probíhá v noci z posledního dubna na prvního května. Jedná se o lidový zvyk, během něhož lidé zapalují ohně a slaví příchod jara. Někde se staví májka. Skákáním přes oheň se slavila plodnost žen. „Dívky lákaly své mládence do lesa, neboť potřebovaly vyzkoušet, zda je daný hoch schopen zplodit děti. Neplatily manželské závazky, muži i ženy si sundali prstýnky a mohli se chovat zase jako svobodní. Květen patřil sexuálnímu zasvěcování a milostným hrám. Církvi se samozřejmě ona sexuální volnost nelíbila, křesťanští kněží účastnice slavností lásky označovali za čarodějnice a upalovali je. Sexuální podtext má stavění májky i pověra, že žena, jež bude na prvního máje políbena pod rozkvetlou třešní, zůstane po celý rok krásná.“

30. duben představuje také druhý nejvýznamnější satanský svátek (největším jsou vlastní narozeniny – pravděpodobně oslava ega – a třetím je halloween = předvečer katolického svátku Všech svatých 31. října). Na tuto noc připadá největší sabat Satanských kultů.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Tato noc je jedním z největších pohanských svátků a lidé věřili, že se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat a také, že se otevírají jeskyně a podzemní sluje s poklady. Jestliže po něčem toužíte, tak prý přání vyslovené u menhiru se vám splní.

Proč se konaly sabaty čarodějnic? Setkání se konala na horách, skalách nebo pustých místech a předsedal jim sám Ďábel v podobě polokozla-poločlověka. Podle některých teorií je ďábel duchem a k páchání zla potřebuje čarodějnice, ty od něj získávají nové úkoly, představují na sněmu novou členku a případně s ní udělají vstupní rituál. Všechny účastnice tancovaly, zpívaly, někdy i nahé, skákaly přes oheň i do něj nebo i rituálně obětovaly. Často se na setkání měnily v různá zvířata, například v kozla, vlka, černou kočku nebo mouchu. Aby mohly létat s koštětem, natíraly se kouzelnými mastmi. Košťata byla z jasanového dřeva a březových nebo vrbových proutků. Jen mi uniká, proč by si měli nachystat spoustu krásně vypadajícího jídla, které bylo bez chuti.

Jak oslavit Filipojakubskou noc?
  • Zapálením ohně: „Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony obecně, čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně.“ Dříve lidé věřili, že soumrak 30. dubna otevírá cestu temným silám, jež je třeba zapudit, osvítit a očistit plamenem. Oheň měl kromě zlých sil vyhnat i zimu. Etnoložka Irena Štěpánová uvádí: „Oheň je fascinující živel, který má očistnou sílu. Navíc symbolizuje slunce, takže pálení ohňů bylo chápáno jako posilování sluneční moci, právě na jaře, v období začínající vegetace.“
  • Vyhnout se požáru a potížím: Oheň předem nahlásit hasičům nepoužívat vysoce hořlavé látky typu benzín, nafta, líh, leda tekutý podpalovač, který je k tomu přímo určen. Místo pro zapalování ohně má být nejméně 50 metrů od kraje lesa. „Zakázáno je rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě, na strništi, v ochranných pásmech nadzemních rozvodů elektřiny a plynu, apod. Pro rozdělávání ohně je ideální hliněný podklad.“ Také je třeba vyhnout se hořlavým materiálům v blízkosti ohně. Táborák dělejte ve velikosti, kterou dovedete zvládnout. Nemusí být čím větší, tím lepší. Pak už přes něj nebudete moci skákat! Mimochodem skáče se přes něj, protože je to očistný oheň a vy chcete vstoupit do nového roku očištěni od všeho negativního, co v uplynulém půlroce nasbírali.Palte samozřejmě jen dřevo a větve, nic umělého. Kromě toho, že to poškozuje životní prostředí, to zrovna moc příjemně voňavou atmosféru neudělá. A buřt s vůní PET lahve asi taky není to pravé. Nenechávejte oheň bez dozoru. Na uhašení si přineste dostatečné množství vody.
  • Zapalováním a vyhazováním hořících košťat do vzduchu pro odehnání čarodějnic a oslabení jejich moci.
  • Pálit čarodějnici ze slámy a hadrů.
  • Opékat špekáčky (cibuli, jablka…).
  • Hrát a zpívat u ohně.
  • Sbírat bylinky: Traduje se, že ty, které nasbíráte v prvomájový předvečer mají zvláštní čarovnou moc, zvláště pokud jsou nasbírané za úplňku o půlnoci. Lidé vstali za úsvitu, sbírali květiny a ozdobili si jimi příbytek, vlasy i těla.
  • Uklízet: Bílila se a vymetala stavení, aby do nich nemohly nemoci.
Čarodějnici zaženete, pokud u sebe nosíte květ z kapradí nebo svěcenou křídu. Stavení můžete pokropit svěcenou vodou (ale kde ji vezmu? Možná i lepší nevědět, co to vlastně je!!!), nebo už tři dny předem vykouřit jalovcem a routou. Před vrata můžete zapíchnout prut či pichlavé trní, před dům dejte drn hlíny, pod drn dejte vejce (pod ten před domem?)… Před dvůr zahradu či stavení vysaďte šeřík a jeho květy ozdobte svůj byt či dům. Nad dveře dejte černobýl, větvičky lípy, květ petrklíče, nebo již zmiňovaný šeřík. Na práh domu položte kříž ze slámy, nebo jej vytvořte sypáním písku, na zárubně udělejte tři křížky svěcenou křídou. Na práh chléva nasypte písek nebo jej poklaďte hustými travnatými drny. Čarodějnice je nucena spočítat zrnka písku či stébla trav (asi trpí Sheldonismem), ale to dřív třikrát zakokrhá kohout a její moc bude zlomena. Čarodějnice se zahání hlukem, práskáním biče, řinčením hrnců a pánví. Pokud chcete čarodějnici potkat, musíte si obléct část oděvu obráceně a po jedenácté večer se vydat na nejbližší křižovatku. Vezměte si ale ochranné předměty, abyste se mohli bránit.

V některých krajích se místo pálení čarodějnic upaluje Morana - pohanská bohyně smrti. Představuje zimu a tento rituál ukazuje na konec její vlády. Tradičním rituálem praktikovaným i dnes je vynášení Morany a její upálení nebo utopení. Nejčastěji se Morana hází z mostu nebo ze skály.

Podobně jako naše Čarodějnice slaví se i v mnoha jiných evropských zemích (Slovensko, Skotsko, Irsko, Wales, Švédsko, Finsko, Polsko, Německo: Walpurgisnacht, čarodějnický sabat se koná v Brockenu). Různé země označují tento svátek různými jmény.

K tomuto nevšednímu svátku vzniká také řada spolků, klubů, které si říkají čarodějnice a tradičně pořádají srazy. Federace čarodějnic České republiky, o které všichni píší, vlastní stránky nemá, takže pravděpodobně ani neexistuje! Ale připisuje se jí dobře známá srandovní Vyhláška o bezpečnosti létání na koštěti. 

Významné události v tento den:
  • Roku 1789 byl v USA jmenován první americký prezident – George Washington.
  • Roku 1808 byl vyroben první psací stroj, a to v Itálii inženýrem a vynálezcem Pellegrinim Turrim.
  • V roce 1883 se právě na čarodějnice narodil český spisovatel, novinář a publicista Jaroslav Hašek.
  • V roce 1924 se narodil Ilja Prachař, český herec, který hrál například Kladivu na čarodějnice.
  • V roce 1961 se narodil Jaroslav Dušek.
  • V roce 1975 se narodil Johnny Galecki, americký herec známý jako Leonard ze seriálu Teorie velkého třesku.
  • V roce 1981 se narodil Kunal Nayyar, britský herec indického původu, známý jako Raj Koothrappali ze seriálu Teorie velkého tesku.
Kde se něco děje?
  • Brno - Hudební festival Čarodějáles začíná v 15 hodin v areálu říčního koupaliště Riviéra.
  • Jaroměřice nad Rokytnou v zámku se bude slavit keltský Beltine.
  • Valpuržina noc na zámku v Kuníně: od 19 ve Velkém sále přednáška Drahomíra Polácha „Čarodějnické procesy na Losinsku a Šumpersku“.
  • Praha: Ladronca – začátek ve 14 hodin, Loděnice Vltava pro děti od 15:30 hodin, Malostranské čarodějnice – lampiónový průvod čarodějnic můžete zažít od 19.15 h po trase Mostecká - Karlův most - Kampa - park Kampa, Letňany – Festival Majáles: tradiční průvod v 11 hodin…
  • Zámek Slavkov.
P. S.1: Apoštol Jakub Alfeův bývá ztotožňován s Jakubem, jenž je označován dodatkem Menší či Mladší, někdy s Jakubem Spravedlivým. Jeho matkou byla Marie Kleofášové, která stála pod křížem s Ježíšovou matkou. Podle tradice byla blízkou příbuznou Panny Marie a svatý Jakub tím pádem Ježíšovým bratrancem. Byl ukamenován. Mezi jeho atributy patří valchářská tyč (tyč s proděravělou deskou), kyj, kamení, kniha nebo svitek. Zobrazován bývá též jako dítě s malým mlýnkem. Je patronem Uruguaje, Fríska a Dieppe, z živností cukrářů, kramářů, kloboučníků, paštikářů, koželuhů podobně jako svatý Filip, navíc je patronem umírajících, kvůli jeho shovívavosti se svými vrahy.

P. S.2: Apoštol Filip (jméno v překladu znamená milovník koní) byl povoláním rybář. Byl ženatý a měl několik dcer. Zobrazován bývá s křížem nebo berlí s křížem (kříž s dvojitým příčným břevnem), kamenem – byl ukřižován nebo ukamenován – knihou nebo svitkem, mísou, ze které se vine had, košem s bochníky a rybami. Svatý Filip je patronem Lucemburska, Uruguaje, Sorrenta, z živností cukrářů, kramářů, kloboučníků, paštikářů, koželuhů. „Jeho svátek je slaven v liturgickém kalendáři spolu s apoštolem Jakubem mladším. Ve starém kalendáři byl jejich svátek uváděn 1. května, což souviselo s přenesením jejich ostatků a hlavně s posvěcením římské baziliky Dvanácti apoštolů 1. 5. 570. Noci před jejich svátkem se podle lidové tradice říká filipojakubská noc.“

P. S.3: Walpurga byla saská bohyně, které tradice připisuje patronství nad čarodějnicemi. Podle jiných zdojů to byla světice z 8. století, ochránkyně před zlými čarami, čarodějnicemi a jejich kouzly. Nahradila starogermánský svátek příchodu jara a probuzení přírody, slavený v noci z 30. dubna na 1. května. Psal o tom také J. W. Goethe ve Faustovi. Zajímavé je, že slovo Valpurga je jedním ze staročeských výrazů pro čarodějnici. Trochu jiný, zato vtipnější pohled na Valpuržinu noc najdete na http://malkiel.blog.cz/1105/valpurzina-noc-a-jeji-historie. Můžu vám prozradit, že to souvisí s Wartburgisnacht (vozidly Wartburgy).

P. S.4: „Beltain je druhým hlavním keltským svátkem a jedním ze tří jarních svátků společně s Imbolcem a Ostarou.“ Nejdůležitějším svátkem je začátek nového roku – Samhain (nebo také Samain). Slaví se v noci z posledního října na prvního listopadu. Papež Bonifác IV. jej nahradil svátkem Všech Svatých. V mnoha zemích přežil svátek Samhain jako Halloween. „V předvečer svátku Samhain irští Keltové zhasínaly všechny ohně. Šlo o zvyk symbolizující smrt starého roku. Další den byly zapáleny ohně nové, vítající mladý nový rok.“ Ale zpět k Beltainu, ten se slaví mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Představuje svátek oslavující život. „Beltain značí, že zima nadobro skončila a začíná léto.“ Ohně, oslavy a rituály měly zaručit dostatek slunečních paprsků pro dobrou úrodu. Důležitou součástí oslav Beltainu je májka, dlouhý rovný sloup ozdobený pestrobarevnými stuhami, listy, květinami a věnci.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1len%C3%AD_%C4%8Darod%C4%9Bjnic
http://www.ceske-tradice.cz/tradice/jaro/paleni-carodejnic/_zobraz=paleni-carodejnic---puvod-a-historie
http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Akce/Paleni-carodejnic-%2819%29.aspx
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10519120758-nase-tradice/212562260400013-paleni-carodejnic/
http://www.czech.cz/cz/Objevte-CR/Zivotni-styl-v-CR/Tradice/Paleni-carodejnic
http://www.novinky.cz/veda-skoly/historie/231928-paleni-carodejnic-je-pohanskym-svatkem-z-dob-inkvizice.html
http://www.extra.cz/po-stopach-paleni-carodejnic-jak-se-ze-sexualnich-orgii-vyvinul-ritual-symbolizujici-davne-inkvizicni-popravy
http://www.kr-stredocesky.cz/portal/aktuality/hasici-radi-jak-predejit-pozaru-pri-paleni-carodejnic.htm
http://www.blesk.cz/clanek/radce-cestovani/248161/tipy-na-akce-kam-na-carodejnice-a-na-1-maje-poradime.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Filip_%28apo%C5%A1tol%29
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jakub_Alfe%C5%AFv
http://www.impuls.cz/clanky/2004/04/koncem-dubna-jak-se-pravi-vsechny-zenske-svatek-slavi/
https://dspace.upce.cz/bitstream/10195/38407/1/Pohansk%C3%A1%20federace%20v%20%C4%8Cesk%C3%A9%20republice_%20Jej%C3%AD%20aktivity%20a%20role%20ve%20vztahu%20k%20hnut%C3%ADm%20navazuj%C3%ADc%C3%ADm%20na%20archick%C3%A9%20kulty.pdf
http://cs.wikipedia.org/wiki/Keltov%C3%A9#Keltsk.C3.A9_sv.C3.A1tky
http://www.keltsky-horoskop.cz/keltove/keltske-nabozenstvi/keltske-svatky/
http://novazeme.ning.com/forum/topics/filipojakubska-neboli
http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/138839-magicka-filipojakubska-noc-splnenych-prani.html
http://www.balonek.cz/balonek/clanek.asp?id=119&sekce=13&tema=&name=Filipojakubsk%E1%20noc%20%20%2830.4.%29,%20tak%E9%20Valpur%9Eina%20noc

Žádné komentáře: