čtvrtek 13. března 2014

Cvičení hemisfér

a) Cvičit. V Krásné paní (2014, s. 37) se například doporučuje vykonávat naráz levou a pravou rukou jiný pohyb. Nebo můžete zkusit jiný pohyb pravou rukou a levou nohou. Známé cvičení z tělocviku bylo dělat nohou kroužek ve vzduchu a opačnou rukou čtverec. Moc to nejde. ;-) Samozřejmě je pak vyměníte a zkusíte to naopak.

b) Bubnujete oběma rukama najednou a každou vytvářejte jiný rytmus.
 
c) Dýchat tak, že si zacpete pravou nosní dírku a padesátkrát se nadechnete a vydechnete levou nosní dírkou. Pak chvíli dýcháte volně oběma dírkami a následně si zacpete levou nosní dírku a padesátkrát se nadechnete pravou nosní dírkou. Otázkou je, proč zrovna padesátkrát. Myslím, že jsme to zkoušeli na prvním kreslení pravou mozkovou hemisférou a stačilo to asi tak třikrát a cítili jsme se svěžejší.
 
d) Oběma rukama naráz kreslete zrcadlově opačné obrazce. Zpočátku jednodušší, pak můžete zkusit třeba svoje jméno psace. Tohle cvičení jsme taky dělali na tom kreslení a šlo mi docela dobře. I když levačkou bylo moje písmo značně neúhledné. Ale čitelné.
 
e) Parlette (2003, s. 51 až 63) nabízí hned několik cvičení pro levou i pravou mozkovou hemisféru. Chcete-li procvičit levou hemisféru, pusťte se do luštění křížovek. Cílem není vyluštit křížovku celou, ale procvičit si mozek. Jestliže křížovky luštíte často, zkuste pro změnu nějakou vytvořit. Počítejte z hlavy. Zkuste zhruba odhadnout, kolik bude váš nákup stát dohromady a pak si to také v hlavě sečtěte. Hrajte strategické a logické hry. Zkuste programování nebo jinou práci s počítačem – musíte mu zadávat přesné pokyny. Čtěte knihy plné informací. U beletrie vám díky představivosti pomáhá pravý mozek, ale například u technické literatury si musíte vystačit s tím levým. A tak ho i procvičíte.
 
f) Chcete-li procvičit pravou hemisféru vezměte si tužku a kreslete si. Obkreslete na papír obrys ruky a pak domalujte detaily. Vyzkoušejte gestickou kresbu, to znamená, že kreslíte rychle a volně. Dívejte se třeba na sklenici a nakreslete ji pomocí spousty volně vykroužených oválů. Tužku nechte na papíře a volně po něm klouzejte. Sledujte, jak vypadá sklenice, a jestli se jí vaše kresba podobá. Zkuste kurz kreslení, nebo malování, případně sochařství či vyřezávání ze dřeva. Jiným cvičením je poslech hudby. Pusťte si nějakou instrumentální (bez zpěvu a slov) hudbu a alespoň sedm minut relaxujte se zavřenýma očima. Nechte hudbu, aby vám v mysli vytvářela obrázky. Začněte hrát na nějaký hudební nástroj. Jen tak, amatérsky. Pro trénink mozku. Třeba na foukací harmoniku. „Prostě ji začněte cucat a foukat do ní.“ Hrajte si s jídlem. Představujte si, jak bude hotové jídlo vypadat. Jak byste ho mohli upravit na talířích, aby bylo barevně zajímavější. Co byste mohli doplnit? Nechte se inspirovat kuchařkami, tam to dělají profesionálové. Skládejte skládačky – předpokládám, že myslí puzzle. Jděte do galerie a několik minut si prohlížejte jediný obraz. Pokud vám obraz nic nedává, přejděte k dalšímu. Hledejte nějaký, který vás oslovuje. Dívejte se na něj tak dlouho, dokud bude váš mozek chtít. Jiným cvičením – tentokrát na orientaci v prostoru – je nakreslení mapy. Můžete si třeba zkusit načrtnout plán vašeho pokoje a zachytit rozestavění nábytku. Zkuste vytvořit všechny čtyři pohledy = vždy máte za zády jinou zeď. Na závěr nakreslete reálný plán pokoje, ke zachytíte všechny čtyři pohledy, nyní už používejte pouze náčrtky a nikoliv popisky. (Tato cvičení najdete na stranách 37 až 49 podrobněji a lépe popsaná.) V dalších kapitolách nabízí autor cvičení na lepší součinnost obou mozkových hemisfér. Můžete vyzkoušet třeba psaní povídek, esejů, básní nebo prosté vedení deníku.

Žádné komentáře: