neděle 29. prosince 2013

Pravidlo SMART

Už jsem tu několikrát zmínila pravidlo SMART, ale jak jsem tak koukala pořádný článek tu na toto téma nemám. Takže je nejvyšší čas to napravit, protože brzy na to zase přijde řeč.

Abych nevysvětlovala jenom z hlavy, podívala jsem se, co mi nabídne Google. Smart(er) je mnemotechnická pomůcka používaná v projektovém řízení a koučinku ve fázích stanovení cílů. S tím nelze než souhlasit. Jde o akronym vytvořený z prvních písmen jednotlivých slov. Bohužel existuje více variant:

Specific = konkrétní, significant = významný, stretching = posouvající, simple = jednoduchý. „Úkol je splnitelný tehdy, když je jednoduchý. Každá složitost představuje zbytečnou komplikaci. Z toho vyplývá, že je pro zadavatele lepší vytvářet více drobných úkolů a vymezit mezi nimi vztahy. Úkoly pak lze snadno rozdělovat mezi více lidí...“ Hledáme odpovědi na otázky: 
  • Co se má udělat (co je cílem)? 
  • Proč se to má udělat (kontext)? 
  • Kdo to má udělat? 
  • Kde to má proběhnout? 
  • Které okolnosti a podmínky hrají roli?
Measurable = měřitelný, meaningful = smysluplný, motivational = motivující, manageable = uříditelný. „Úkol, který nechápete nebo který je prostě hnusný, budete odsouvat až do aleluja a pak ještě kousek dál. ...Nechce se vám, nevíte, jak dlouho to bude trvat nebo nevíte, proč to máte dělat.“ Hledáme odpovědi na otázky: 
  • Kolik času, prostředků, energie je potřeba? 
  • Jak poznám, že jsem dosáhl cíle a úkol jsem splnil?
Attainable = dosažitelný, appropriate = odpovídající, achievable = dosažitelný, agreed = odsoulasený, assignable = zadatelný, actionable = zprocesnitelný, action-oriented = orientovaný na akci, ambitious = ambiciózní, aligned = sladěný. Zadání by mělo být slovesem a doplněno prosím, ne pouhé „je třeba“, mělo by seZnamená to, že pokud úkol zadáváte, musíte vědět, zda je ho řešitel vůbec schopen splnit. ... Adekvátní zadání úkolu znamená, že je ke splnění nutné vyvinout lehce nadstandardní úsilí (nikoliv podprůměrné). Otázka, která pomůže při realizaci, zní:
  • Jakými způsoby mohu cíle dosáhnout? Jakou činnost mám vyvinout, abych dosáhl cíle?“ 
Realistic = realistický, relevant = odpovídající, results/results-focused/results-oriented, resourced = pokrytý zdroji, rewarding. „Zatímco A se zaměřuje na proces, R se zaměřuje na výsledek. Plánovaný výsledek musí být realistický, musíte jej přijmout za svůj – být tedy přesvědčeni, že ho dosáhnete (případně řešitel, kterému úkol zadáváte).“
Timed = termínovaný, time-bound = ohraničený v čase, time-oriented = časově orientovaný, time framed = zasazený do časového rámce, time-based = založený na čase, timeboxed = uzavřený v čase, timely = časovaný, time-specific = konkrétní v čase, timetabled = načasovaný, time limited = časově omezený, trackable = dohledatelný, tangible = hmatatelný. Odpovídá na otázky: 
  • Do kdy mám dosáhnout splnění cíle? 
  • Jak dlouho mi bude trvat splnění úkolu? 
  • Kdy začnu úkol plnit a kdy zřejmě skončím?
Ethical = etický, evaluate = hodnocený, odměněný, excitable = fascinující, enjoyable = zábavný, engaging = strhující, ecological = s pozitivním vlivem na okolí, energising = energetizující
Reevaluate = průběžně hodnocený, rewarded = odměněný, reassess = znovu hodnotitelný, revisit = znovu hodnocený, recordable = zaznamenatelný, rewarding = hodnotný, reaching = dosažitelný.

Pro mě dosud neznámými alternativami jsou DUMB (doable, understandable, manageable & beneficial - proveditelný, pochopitelný, uříditelný a prospěšný) a KARAT (konkrétní, ambiciózní, reálný, akceptovatelný a termínovaný).

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/SMART_metoda
http://www.mitvsehotovo.cz/2011/08/metoda-smart-jak-zadavat-ukoly-abyste-byli-spokojeni-s%C2%A0vysledkem/
https://denikneziskovky.cz/2012/02/23/jak-byste-meli-zadavat-ukoly-aby-vam-kolegove-rozumeli/
https://www.stobklub.cz/clanek/proc-novorocni-predsevzeti-nevychazeji-/

Žádné komentáře: