neděle 28. července 2013

Jak se ochladit? (1/3)

Horko útočí ze všech stran. Na sluníčku se vůbec nedá být a ve stínku to také není žádná sláva. V panelových domech nemůžeme spát... Někdy stačí zmáčknout čudlík a klimatizace udělá z vašeho soukromého pekla opět obyvatelný prostor. Ale co když takový luxus nemáte? Nebo potřebujete jít ven? Z různých stránek jsem pro vás sesbírala a vyzkoušela tipy, které by mohly fungovat. Pokud máte nějaké vaše vlastní vyzkoušené způsoby na zvládnutí horka, neváhejte mi je napsat. Postupně bych ze všeho vyzkoušeného ráda vytvořila soubor ke stažení, aby byl stále pěkně k dispozici.

Blesk.cz radí ochladit se tak, jak to dělají Beduíni:
  • Pijte vlažné nápoje. Já vám mohu doporučit Touarega (směs zeleného čaje gunpowderu a marocké máty nany). Můžete si ho i osladit, ale to bych vám neradila. Zkusit lze slaný čaj, neboť sůl zadržuje v těle vodu. Na ten teda chuť nemám. Ibiškový čaj - květ ibišku nechte vyluhovat přes noc. Je kyselý, takže osvěží. Ještě mám vyzkoušenou obyčejnou vodu z kohoutku s citronem. Na studené či ledové nápoje zapomeňte. Je to šok pro žaludek a navíc se to vaše tělo snaží odčinit tím, že vás zahřívá. Na Idnes doporučují dospělým vypít 2,5 až 3 litry vody. Při vysokých teplotách (stejně jako při nízkých, což dobře znají horolezci a polárníci) se po nějaké době ztrácí pocit žízně. Nejlepší je čistá voda, slabé čaje a denně jedna minerálka na doplnění potem ztracených minerálů. U těch ovšem střídejte značky a čtěte etiketu. V klimatizovaných místnostech je třeba pít více, protože dýcháte suchý vzduch. MUDr. Miroslava Podzimková doporučuje pít nechlazené nápoje, minerální vody s nižším obsahem sodíku a bylinné odvary. Karel Horký z Living.cz doplňuje Pít hořký, teplý čaj. Není třeba pít tekutiny, které udržují vodu v těle (viz výše slaný čaj), pokud máte dostatečný přísun tekutin. Každou hodinu byste měli vypít přibližně sklenku. Existují i opačné rady: Uvařte si čaj z kopřiv a popíjejte ho celý den. „Mnoho lidí trpí zadržováním tekutin v těle při extrémních teplotách. Kopřivy jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík, podporují krevní oběh a odvádí nadbytečné tekutiny z těla.“ (Extra.cz) Vyhýbejte se vodě v plastu, zvláště pokud mohla být vystavena vyšším teplotám nebo slunci.
  • Jezte lehkou stravu. V létě je nejlepší nezatěžovat tělo čímkoliv, co se dlouho tráví, protože tím se tělo ohřívá. To si nechte na zimu. Teď se pusťte do rýže a zeleniny, příp. kuřecího. K ochlazení využívám též kozí mléko či jogurt a kefíry (i z kravského mléka). Příjemně osvěžují svou kyselostí. Na stránkách extra.cz radí: jezte kořeněná jídla. Pálivé koření vám pomůže, neboť podporuje pocení. A když se potíte, ochlazujete se. Podzimková doporučuje: Jíst potraviny s ochlazujícím účinkem (mléčné zakysané výrobky, studené polévky, zmrzlinu apod.). Ta zmrzlina se mi teda nelíbí. Vyhýbat se sladkým a syceným nápojům s ledem. Před spálením vás údajně ochrání následující potraviny: rajčata, mrkev, meruňky, mango, meloun, špenát, brokolice, jahody, citrusové plody, papriky, černý rybíz, olivový olej, avokádo, nesolené ořechy, ryby, vejce, paraořechy, kapusta, hrášek, cuketa, hořká čokoláda – denně 20 g kvalitní hořké čokolády a pokožka vydrží dvakrát vyšší dávku UV záření.
  • Zahalte se. Je vám teplo, ačkoliv máte pouze plavky? Pak se raději oblékněte do volných prodyšných tenkých bavlněných šatů, kalhot a triček. Na stránkách doporučují kašmír, hedvábí, bavlnu a len. Můžete si to vyzkoušet sami na sobě, protože vysvětlit to neumím. ;-) Na Vitalia navrhují pouze 100 % bavlnu, ačkoliv se mačká. Saje totiž pot a chladí. Vyzkoušet také můžete funkční oblečení z Moiry, Craftu a podobných druhů.
  • Buďte při zemi. U země se drží lehčí studený vzduch. Ale v kanceláři se mi bude vleže trochu hůř pracovat.
Pokračování ZDE.

Žádné komentáře: